latinica  ћирилица
22/07/2020 |  14:04 ⇒ 14:09 | Аутор: СРНА

Ненаду Грујичићу "Кочићева награда" града Бањалука

Овогодишња "Кочићева награда" града Бањалука додијељена је писцу Ненаду Грујичићу за укупно књижевно дјело, саопштио је стручни жири 55. "Кочићевог збора".
Ненад Грујичић (фото:banija.rs) -
Ненад Грујичић (фото:banija.rs)

Награда - диплома и новчани износ лауреату биће уручена 29. августа на Свечаној академији у Бањалуци у оквиру културне манифестације "Кочићев збор".

У образложењу жирија се наводи да је пјесничко дјело Грујичића разноврсно и на високом естетском нивоу.

- Од своје прве књиге песама `Матерњи језик` /1978/, Грујичић је објавио тридесетак књига поезије, огледа, есеја, критика, полемика, прозе, један роман, две драме, веома запажену антологију српске поезије, те изузетно значајну антологију српског крајишког народног блага `Ојкача` - наводи се у образложењу жирија.

У образложењу се наводи да Грујичићев осјећај за језик повезује два простора, крајишки, Петра Кочића, и војвођански, Бранка Радичевића, коме је посветио више својих радова.

- У тешким временима српског егзодуса, Грујичић је написао неколико песама потресне, кочићевске снаге - наводи се у образложењу жирија.

Жири истиче да су темељима памћења Ненада Грујичића, између осталог, родитељи, њихов живот и околина, слике и звуци свега оног што ће се таложити у младој души и касније претворити у поезију.

Грујичић, наводи жири, вјешто користи све пјесничке форме, од слободног стиха до строгог сонета и других форми, које је у више наврата сплео у вијенце каквих је мало у српској поезији.

- Књижевно дјело Ненада Грујичића је у сваком погледу на трагу онога најбољег у српској књижевности од Петра Кочића до данас - закључио је жири.

Стручни жири 55. "Кочићевог збора", у име града Бањалука, у саставу предсједник Ранко Рисојевић и чланови Берислав Благојевић и Златко Јурић, јуче је донио једногласну одлуку да овогодишању "Кочићеву награду" додијели пјеснику и писцу Ненаду Грујичићу за укупно књижевно дјело.

Међу досадашњим добитницима ове угледне награде су Милорад Павић, Добрица Ћосић, Рајко Петров Ного, Драгослав Михаиловић, Милисав Савић, Јован Радуловић, Милован Витезовић, Стеван Тонтић и други.