latinica  ћирилица
14/07/2020 |  19:51 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Код Брода акција за градњу кућа угроженим породицама (ВИДЕО)

Инвалиду и бившем борцу Војске Републике Српске Обраду Петровићу, те седмочланој породици Петровић мјештани и локална самоуправа у Броду, граде куће у Лијешћу. Грађевински материјал за оба објекта је допремљен. Од понедјељка очекују акцију за почетак изградње.
Брод - акција за градњу кућа угроженим породицама - Фото: РТРС
Брод - акција за градњу кућа угроженим породицамаФото: РТРС

Седмочлана породица Зечевића и Петровића из Лијешћа код Брода, годинама живи у 30 квадрата скоро немогућним и нехигијенским условима.

Акцију за изградњу куће покренуло је Удружење родитења са четворо и више дјеце. На позив путем друштвених мрежа, за 20 минута, за помоћ су се почели јављати добротвори, међу којима је и сам начелник Општине.

У Удружењу питају зашто ових седморо дјеце не би могло да живе нормално као и већина њихових вршњака.

И тешко обољели 60-годишњи Обрад Петровић из Лијешћа, борац прве категорије, живи у кући од 25 квадрата која прокишњава. и кроз чија врата пролазе гмизавци. Они који су покренули иницјативу за изградњу нове куће кажу да је Обрад у невјерици.

- Јако тешко је поднио психички чињеницу да ће добити нову кућу, јер није уопште вјероао да тако нешто може да се деси послије свих недаћа кроз које је прошао - истиче иницијатор акције Мирко Челар.

Темељи су урађени, а материјали за обје куће допремљени су захваљујући хуманим људима и општини без чије помоћи, кажу, не би ништа било урађено. Локална самоуправа је до сада издвојила 15 хиљада марака, а рачун за преостале потребе за градњу, није затворен.

Обје породице Петровића ће уз акцију мјештана, познаника и пријатеља, ускоро уселити у своје нове куће, најављују активисти који су и покренули градњу ове двије куће.