latinica  ћирилица
14/07/2020 |  19:34 ⇒ 15/07/2020 | 08:44 | Аутор: РТРС

Компензациони фонд издвојио 13,6 милиона марака за 2.865 предузећа (ВИДЕО)

Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске је издвојио 13,6 милиона марака за 2.865 предузећа која су на индиректан начин претрпјела штету од пандемије. Одобрена су и средства за набавку додатних 25.000 тестова на вирус корона и проширење капацитета ковид болнице у старој згради хирургије у Бањалуци.
Компензациони фонд - Фото: РТРС
Компензациони фондФото: РТРС

Новац из Компензационог фонда одобрен је за 2.865 привредних друштава који у пословне проблеме нису доспјели одлуком Владе о забрани или ограничавању рада него другим факторима везаних за пандемију. Већ данас исплаћени су први износи друштвима која запошљавају 18.000 радника

- То су они привредни субјекти који су под знацима навода неометано могли да послују, али су претрпјели штету због нерада партнера у окружењеу, недостатка сировина, немогућности продаје производа и свега сличног што се дешавало - рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

На сједници је одобрена исплата 1.250.000 марака Институту за јавно здравство који треба да набави додатних 25.000 тестова и тако повећа задовољавајуће залихе. За адпатацију зграде старе хиругрије у Бањалуци дозначена је сума 1.3 милиона марака увећана за ПДВ. Тај износ требало би да буде довољан за прилагођавање објекта у функционалну ковид болницу.

То је, истиче премијер Вишковић,  додатних 350 лежајева са свим оним што једна таква болница мора да има по стандардима који вриједе у региону.

Вишковић је нагласио да је Република Српска на својој територији помогла свим радницима укључујући и запосленим у пословницама привредних друштава чија је централа у Федерацији БиХ. Очекује да Федерација на исти начин подржи 500 радника привредних друштава регистрованих у Српској.

- Овом приликом апелујем на Пореску управу и Владу Федерације да испоштује ту обавезу. Ако смо ми, под знацима навода, могли да испоштујемо раднике компанија из Федерације које овде имају пословнице, не видим ниједан разлог да то они не учине у Федерацијици - рекао је Вишковић.

Да би помогла лицима која су на почетку пандемије преузела сјетвене пакете и послушала савјет да засију што веће површине, Влада Српске припрема одлуку о откупу тих производа. Буде ли потребе, Влада ће и суфинансирати мјеру чији носилац треба да буду јавна предузећа.

- Болнице, студентски домови, јавна предузећа која имају ресторане у свом саставу морају бити у обавези да те намирнице, воће и поврће откупе од наших људи, а не да једемо кромпир из Бразила - наглашава Вишковић.

Управни одбор Компензационог фонда је уплатио 238.000 марака и тако деблокирао рачун Центра за професионалну рехабилитацију и запошљавање лица с инвалидитетом у Бањалуци који је у пословне проблеме доспио усљед пандемије ковида.