latinica  ћирилица
14/07/2020 |  19:31 ⇒ 22:14 | Аутор: РТРС

Педесет новообољелих и двоје умрлих од ковида 19; Надлежни апелују: Поштујте мјере! (ВИДЕО)

У Републици Српској регистровано је још 50 позитивних особа на Ковид-19, од 237 тестираних узорака. Преминуле су двије особе, из Љубиња и Сокоца. Ако не дође до додатног погоршања епидемиолошке ситуације, неће бити увођења ригорнознијих мјера, изјавила је предсједница Српске Жељка Цвијановић.
Представници Института за јавно здравство - Фото: РТРС
Представници Института за јавно здравствоФото: РТРС

Према мјесту пребивалишта новозаражених девет особа је из Зворника, шест из Прњавора, четири из Фоче, по три из Требиња, Лакташа, Приједора и Рудог, по двије из Котор Вароша, Сокоца, Вишеграда, Љубиња, Власенице, Бањалуке и Братунца и по једна из Источног Новог Сарајева, Гацка, Рогатице, Новог Горажда и Шековића.

Бранислав Зељковић,  вршилац дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске, наглашава да су свјесни чињенице да са топлијим временом грађани Републике Српске имају потребу да се више друже и социјализуј.

- Међутим, битно је да том приликом поштују све мјере. Поред физичке дистанце, коришћења заштитних маски, а након тога на одговоарајући начин, такође хигијена и дезинфекција - додао је Зељковић.

Највећи број новозаражених је средње животне доби. Најмање је заражено дјеце до четири године. За сада болнице располажу капацитетима за пријем свих новообољелих. Обезбијеђена је довољна количина заштитне опреме, а у току је набавка додатних тестова на вирус.

Јелена Ђаковић Девић, епидемиолог у Институту за јавно здравство Републике Српске, каже да линија тренда и даље биљежи узлазни ток од почетка јуна.

- Имамо постепен пораст лица на хоспитализацији у болницама - наглашава Ђаковић Девић.

Зељковић истиче да је току набавка 25 хиљада тестова путем УНДП-а, док један дио комерцијалних тестова набавља сам Институт.

За сада се у Републици Српској не размишља о увођењу ригорознијих мјера, али званичници истичу да ће то зависити од епидемиолошке слике.

- Подаци које имамо посљедњих дана и у Републици Српској и Федерацији БиХ нису охрабрујући, али слично је стање и у Европи и свијету. Ако буде потребно, уводићемо ригорозније мјере, али не видим да ће се то сада десити. На нама је да сачувамо и себе и наш здравствени систем - нагласила је предсједница Спрске Жељка Цвијановић.

До сада је у Републици Српској од посљедица присуства вируса корона преминула 141 особа, а забиљежена су 3 хиљаде 254 случаја позитивна на Ковид-19.