latinica  ћирилица
13/07/2020 |  21:25 ⇒ 14/07/2020 | 09:13 | Аутор: РТРС

Зељковић: Институт за јавно здравство располаже са довољним бројем тестова (ВИДЕО)

Институт за јавно здравство Републике Српске располаже са довољним бројем тестова и грађани Српске не треба да брину, поручио је Бранислав Зељковић, вршилац дужности директора ове здравствене установе, гостујући у нашој емисији Актуелно.
Бранислав Зељковић у емисији "Актуелно" - Фото: РТРС
Бранислав Зељковић у емисији "Актуелно"Фото: РТРС

- Видљиво је да имамо константу у броју тестирања, која се крећу дневно између 400 и 600 урађених лабораторијских налаза. У данима викенда је нешто мање тестирања. Многе земље свијета су произвођачи тестова, али и оне их чувају за своје потребе. Увијек тражимо најбоље, али и по најповољнијој цијени - навео је Зељковић.

Важно је нагласити, како каже да тестове континуирано набављају.

- Очито је да број заражених није повећан само у Српској, већ у региону, па и у свијету - нагласио је Зељковић.

Он је додао да у Српској постоје локална жаришта, те да забрињава раст заражених, али наглашава да Институт за јавно здравсто Српске дјелује на вријеме и превентивно.

- По дефиницији случаја врше се тестирања лица која имају симптоме, и онда се долази до контаката, како се вирус не би ширио даље. Важно је рећи да превентивно дјелујемо и одмах све контакте позитивне особе стављамо у изолацију - рекао је Зељковић.

Напомиње да је Институт издао и упутство како се понашати у изолацији, али и како се требају укућани понашати према позитивним особама.

- На вријеме откривамо случајеве, и за сада је све под контролом - истакао је Зељковић.

Говорећи о жариштима у градовима и општинама, Зељковић истиче да су то тренутно Бијељина, Требиње, Љубиње, Вишеград и Зворник. Он каже да је неопходно утврдити разлоге за повећање броја позитивних лица на вирус корона, те да је брза реакција веома битна.

Он је навео да су потребне одређене ригорозније мјерама, те додао да су неке локалне заједнице то већ урадиле у складу са ситуацијом.

Комплетну емисију Актуелно можете погледати ОВДЈЕ.