latinica  ћирилица
13/07/2020 |  19:01 ⇒ 14/07/2020 | 08:38 | Аутор: РТРС

Без договора о именовањима; Неизвјесно и усвајање Буџета БиХ (ВИДЕО)

Договор о именовањима у бх. агенцијама је пропао и неизвјесно је усвајање буџета БиХ за 2020. годину, изјавио је лидер СНСД-а Милорад Додик. С друге стране, предсједник СДА Бакир Изетбеговић очекује да ће ове седмице много тога бити јасније, јер ће паралелно на сједницама Представничког дома и Савјета министара бити буџет и именовања, укључујући и именовање министра безбједности Селме Цикотића, чему се противе Хрвати.
Институције БиХ - Фото: РТРС
Институције БиХФото: РТРС

СДА не одустаје од Селме Цикотића и Османа Мехмедагића, траже Управу за индиректно опорезивање.

Хрвати је не дају ни за "живу главу", и не помишљају да подрже кандидатуре ратног господара живота бугојанских Хрвата и Алијиног "Бисера".

СНСД и коалиционе странке испаштају због хрватско-бошњачког трвења, а тиме и немогућности именовања кадрова у СИПИ, РАК-у и другим агенцијама, чије руководеће позиције припадају Србима. У најкраћем, тако изгледа покушај да се БиХ уведе у стабилне политичке токове.

- Дакле, имали смо један договор и наравно да је све пукло. Био је састанак, Изетбеговић и још двојица, ми се договоримо, а онда ме сљедећи дан зове Џаферовић и каже би ли могли још нешто. Кажем му, "шта ти хоћеш"? Дакле, ако нема именовања нема ни буџета, хоће ли или неће бити усвојен, не знам - истиче Милорад Додик, предсједник СНСД-а.

Додик је појаснио да је на састанку у Источном Сарајеву прошле седмице договорено да буду именовани они који су прошли конкурсне процедуре. Та именовања, каже за АТВ, не треба посматрати као ухљебљења, већ као питање националне равноправности.

- ХДЗ БиХ је рекао да приликом коначног избора неће подржати приједлог СДА за министра безбједности Селму Цикотића и директора ОБА, а то није на дневном реду, а онда да би се све закомпликовало, Бисера Турковић је рекла да неће подржати ХДЗ, хоће СНСД, вјероватно с намјером да завади - додао је је Додик.

ХДЗ БиХ и СНСД су већински и легитимни представници хрватског, односно српског народа и сваки покушај "свађања" и заобилажења тих странака наноси штету БиХ, изјавила је за нашу Телевизију висока званичница ХДЗ-а Борјана Кришто, и додала да је одговорност за пропаст договора из Источног Сарајева на СДА.

- Ја бих рекла да СДА чини све што није у духу и интересу БиХ. Дошли смо до до тога да имамо упитан и прорачун и све друго. Хоће ли ХДЗ у сриједу подржати буџет БиХ у другом читању? Јасно смо рекли да неће - указала је Кришто.

Лидер СДА Бакир Изетбеговић ипак очекује да ће се ове седмице "избистрити" ситуација око именовања и усвајања буџета.

За мутну слику криви ХДЗ БиХ. Тврди да је на састанку у Источном Сарајеву направљен принципијелан договор, али да нису прецизирани сви детаљи.

- А ђаво је у детаљу. Изостала је квалитетна синхронизација именовања и одлука које доноси Савјет министара и домови ПС БиХ, а која се политички вежу - у свом стилу је прокоментарисао Изетбеговић.

Много тога требало би да буде јасније сутра, за када је заказана сједница Савјета министара на којој су предвиђена поједина именовања. Већ у сриједу је сједница Представничког дома, на којој ће се знати судбина бх. буџета.

Повезане вијести:

Новаковић Бурсаћ: Буџет зависи од одлуке СДА да ли ће поштовати договор