latinica  ћирилица
13/07/2020 |  11:01 | Аутор: СРНА

Јанковић: Нови пик ове седмице, могуће најрестриктивније мјере

Имунолог Срђа Јанковић рекао је да ће нови пик епидемије вируса корона у Србији бити ове седмице, те да су могуће и најрестриктивније мјере, ако досадашње не постигну циљ.
Срђа Јанковић (фото:insajder.net) -
Срђа Јанковић (фото:insajder.net)

Јанковић је за ТВ "Прва" рекао да је оптерећење велико, те да је проблем што постоји потенцијал да се епидемија погорша, као и да је ово преломни тренутак.

- По већини предвиђања, то ће бити за још неколико недјеља, али, опет, зависи од нас. Да су сљедеће двије недјеље кључне то се стереотипно понавља, али у том размаку можемо да видимо да се окреће тренд, да видимо да ли талас јењава, али попуштање мора бити опрезно јер смо видјели да се вирус лако преноси и може да доведе до новог разбуктавања - указао је Јанковић.

Говорећи о новим мјерама, он је рекао да нико из Кризног штаба не жели да оне буду најрестриктивније, али да ни та могућност није у потпуности искључена.

- Морамо озбиљно да схватимо овај тренутак. Нису искључене рестриктивне мјере када је оваква ситуација. Нико из Кризног штаба то не жели. Сви желимо да овим досадашњим мјерама достигнемо циљ, а ако то не буде могуће, сигурно је да ће бити и других мјера, укључујући и најрестриктивније - нагласио је Јанковић.

Када је ријеч о новом таласу који се предвиђа за јесен, Јанковић је истакао да изненађења не мањкају када је ријеч о овом вирусу.

- Разумно је очекивати да на јесен буде још већи удар. Не знамо колико ће се разликовати од овог. Можда је ово оно најгоре, али са друге стране, колико ћемо стражарити да се ова ситуација не понови, да ли ћемо дозволити да дође до новог таласа као што смо дозволили након првог пика првог таласа када смо се задовољили препорукама - то само од нас зависи - објаснио је Јанковић.

Јанковић је, коментаришући предвиђања да се очекује још шест оваквих таласа, рекао да је потребно спремати се за сценарије који могу да се догоде, али да се ништа не може тврдити унапријед.

- Такве прогнозе и процене се заснивају на моделима који се озбиљно конструишу. Међутим, таква виђења су ограничене прецизности. Многе околности нису узете у обзир, могу да промјене слику. То су као условна предвиђања која имају вероватноћу да се догоде на основу неких показатеља - појаснио је Јанковић.