latinica  ћирилица
12/07/2020 |  13:14 | Аутор: СРНА

Кон: Постоји могућност увођења ванредних мјера

Епидемиолог Предраг Кон рекао је данас да постоји могућност увођења ванредних мјера у Србији, уколико се настави тенденција раста броја заражених вирусом корона и изразио наду да до тога неће доћи.
Предраг Кон (фото:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC) -
Предраг Кон (фото:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC)

- Ми немамо баш много излаза у даљем повећању активности, немамо другог начина него да се затворимо, да ли ће то бити ванредно стање или ванредне мјере, то је већ питање. Ја се надам да неће бити потребе за тим, мада и даље имамо повећање - рекао је Кон.

Он је навео да ће стање бити епидемиолошки лоше посебно уколико дође до ситуације један обољели на 1.000 становника и оцијенио да је ситуација у Београду гора него што је била у априлу.

- Имали смо та славља и прославе и та мјеста преношења вируса, тада је свеједно које је годишње доба, ту се стварају суперпреносиоци. Морамо да схватимо да нам је вирус врло озбиљан непријатељ - рекао је Кон за ТВ Прва.

Он је подсјетио да се цијела стратегија ослањала на то да ће вирус ослабити током љета и да ће се спорије ширити.

- Ушли смо у ситуацију када ношење маски у затвореном простору обезбјеђује да нема преношења вируса, ту спадају тржни центри, градски превоз... ви не можете ту увијек да контролишете социјалну дистанцу - навео је Кон.

Он је рекао да преношење вируса зависи и од тога колико је контакт био близак, као и да не мора нужно да се заразите уколико сте били у контакту са зараженом особом.

Према његовим ријечима, важно је да се поштује мјера да је једна особа на четири квадратна метра, што се односи и на полагање испита на факултетима.

Кон је истакао да вритићи морају да раде, иако би епидемиолози све затворили, додавши да је срећа што мала дјеца имају углавном благе симптоме уколико дође до заразе.

На питање о одласку на базене рекао је да су то ризична мјеста. "Базени су место високог ризика, ту је питање органичености коришћења, сваки базен има органичење колико људи може да прими", рекао је Кон.

Он је оцијенио да ће свакако бити изазовно и непредвидиво када поново дође сезона грипа.