latinica  ћирилица
11/07/2020 |  19:57 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Приједор: Курсеви из области креативне индустрије (ВИДЕО)

Креативна индустрија, укључујући ИТ сектор, софтвер, дизајн, рекламирање и видео игре, један је од најбрже растућих сектора глобалне економије.
Креативна индустрија Приједор - Фото: РТРС
Креативна индустрија ПриједорФото: РТРС

У овој индустрији запослене су на десетине милиона младих широм свијета.

Захваљујући Агенцији за економски развој града Приједора ПРЕДА-ПД, и све више младих Приједорчана има прилику да уђе у свијет креативне индустрије.

Око 100 полазника доби од 13 до 19 годин, похађа курсеве у Преди, у пет модула. Курс веб дизајна је завршен. У току је курс графичког дизајна.

Седамнаестогодишње Бјанка и Нађа намјеравају да упишу студије графичког дизајна. Курс ће им послужити за стицање основних знања из ове области.

- Како смо почели, чини ми се да ћу и стећи овдј и више него основна знања. Могу развити своју креативност и ту идеју која је по мени најважнија - каже Бјанка Звицер.

- Кренула сам да стекнем неко искуство и да видим како се то ради, јер нисам имала искуства с тим. До сад смо научили доста и драго ми је што имамо овај начин рада - додала је Нађа Радановић.

Обука је организована у добро опремљеним кабинетима, под будним оком стручњака.

Осим креативне, полазници ће проћи и корпоративну обуку и бити упознати с  начином рада свјетских компанија из области креативне индустрије.

- Након ових завршених 40 часова биће им довољно да се упусте у неки озбиљниј рад и већ сада у тим средњошколским данима да нешто себи могу сами зарадити - истакла је Соња Кушумовић, дипомирани графички дизајнер и предавач.

Зоран Димитријевић, пројект менаџер, наводи да је интересовање стварно велико, те да посебно радује повратна информација од самих корисника да су јако задовољни.

"Индустрија будућности", како називају креативну индустрију, пружа велику могућност запошљавања.

Међутим, већина полазника радна мјеста пронаћи ће изван Приједора, па и БиХ. Из Агенције истичу да је важно задржати младе креативце у граду.

Билоби добро да евентуално неке такве фирме покушамо довести у Приједор, да управо они запошавају ове наше кадрове из нашег града, и да они остају у нашем граду - закњучио је Александар Дрљача, директор Агенције ПРЕДА-ПД. 

Агенција за економски развој града Приједора, због великог интересовања полазника, покренуће и иницијативу за оснивање високошколске установе у овом граду, за школовање кадрова у области креативних и информационо - технолошких индустрија.