latinica  ћирилица
11/07/2020 |  17:33 ⇒ 17:33 | Аутор: СРНА

Косачев: Промјена статуса Аја Софије - превладала унутрашња политика

Одлука Турске да претвори музеј Аја Софија у џамију изазваће негативан одговор хришћанског свијета, рекао је руски сенатор Константин Косачев.
Константин Косачев (фото: mc.rs) -
Константин Косачев (фото: mc.rs)

Косачев је става да ће Анкара од сада у очима свијета бити неко ко је нарушио вјерски баланс, чиме ће изгубити одлике значајног регионалног играча, што је, сматра, велика штета.

- Ова црква биће поново кориштена као џамија и то ће сигурно изазвати негативан одговор цијелог хришћанског свијета - рекао је Косачев, који предводи Одбор за спољне послове руског парламента.

Сенатор је рекао да је Аја Софија "веома важно свето мјесто за глобално хришћанство, које је директно повезано са његовом историјом".

- Према томе, претпоставка да је судбина једног архитектонског споменика унутрашње питање једне земље није примјењива у овом случају - поручио је Косачев.

Косачев је истакао да су овом случају превладала питања унутрашње политике, пренио је ТАСС.

Према његовим ријечима, турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган жели да на овај начин добије подршку међу политичким снагама које фаворизују исламизацију Турске.

- И даље се могу чути разговори о ванредним парламентарним изборима и промјена статуса Аја Софије могла би да иде на руку властодршцима. То је објашњење, али не и оправдање, чињенице да ће једна јединствена грађевина са хришћанском и исламском декорацијом, која је много година била симбол вјерске толеранције у Турској и шире, изгубити свој неутрални статус музеја - навео је Косачев.

Аја Софија је византијски архитектонски споменик. Црква је грађена између 532. и 537. године након што је византијски цар Јустинијан Први донио декрет у том смислу.

Послије пада Византијског царства 1453. године црква је претворена у џамију.

Декретом из 1935. године који је потписао оснивач модерне турске државе Мустафа Кемал Ататурк Аја Софија је претворена у музеј, подсјећа ТАСС.