latinica  ћирилица
11/07/2020 |  15:39 ⇒ 15:48 | Аутор: СРНА

Француски МИП и Џозеф Бајден осудили измјену статуса Аја Софије

Француски министар спољних послова Жан-Ив Ледријан и амерички предсједнички кандидат демократа Џозеф Бајден осудили су одлуку Турске о промјени статуса Аја Софије која је од музеја претворена у џамију.

Из француског МИП-а су навели да то доводи у питање један од најзначајнијих симбола модерне и секуларне Турске.

У саопштењу се напомиње да се мора очувати цјеловитост овог вјерског, архитектонског и историјског драгуља, симбола слободе вјероисповијести, толеранције и различитости, која је на Унесковој листи свјетске културне баштине.

Француско Министарство подсјећа да Аја Софија мора и даље да представља плуралитет и разноликост вјерског наслеђа, дијалог и толеранцију, пише Катимерини.

Амерички предсједнички кандидат демократа Џозеф Бајден позвао је турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана да измијени своју одлуку о Аја Софији.

Он је истакао да је Аја Софија архитектонско чудо које поштују припадници више вјера.

- Аја Софија је посљедих 85 година била музеј што је омогућавало људима широм свијета да је посјећују, да се диве и да се моле на овом светом мјесту. Дубоко жалим због ове одлуке Турске и апелујем да Ердоган измијени своју одлуку и задржи Аја Софију као музеј и тиме осигура једнак приступ за све том здању - наводи се у Бајденовом саопштењу.