latinica  ћирилица
11/07/2020 |  12:11 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Шамац: Жетва пшенице у пуном јеку

На подручју Шамца жетва пшенице је пуном јеку. Род је скинут са половине од укупно 2.800 хектара ораница. Приноси су од четири до осам тона по хектару, у зависности од сорте пшенице, квалитета земљишта и агротехнике.

Бранислав Савић из Српске Тишине задовољан је квалитетом пшенице и натпросјечним приносом од осам тона по хектару. Проблем је коме и по којој цијени продати пшеницу, јер она по којој се сада врши откуп, каже, не оправдава трошкове производње.

- Довеземо им готову робу која је квалитетна, а тај откуп они раде како хоће и самим тим нама пољопривредницима то иде на штету и ту је највећи проблем што се тиче тог откупа - рекао је Савић.

Млинари на овом подручју пшеницу откупљују по цијени од 25 до 30 пфенинга по килограму. Година је била родна, квалитет зрна добар, а уз примјену пуне агротехнике- принос и до осам тона по хектару.

- Тамо гдје је примијељена пуна агротехника, гдје је извршена сјетва у оптималном временском року, уколико је кориштено декларисано сјеме и гдје је извршена заштита од корова и болести, приноси су изнад просјека и квалитет зрна веома добар - навео је Велибор Ђокић агроном.

Стрна жита су на шамачком подручју заузимала 3.200 хектара. Ускоро почиње жетва зоби и тритикала, а јечам и уљана репица су скинути с њива. Жетва пшенице на преосталих хиљаду и по хектара биће завршена у наредних десет дана.