latinica  ћирилица
11/07/2020 |  08:11 ⇒ 09:33 | Аутор: РТРС

Грађани БиХ могу у Хрватску уз негативан ПЦР тест

Хрватска је од поноћи увела обавезну самоизолацију или тестирање на вирус корона за грађане БиХ и Србије, а те мјере не односе се на особе с двојним држављанством, за разлику од јучерашње информације да грађани БиХ у Хрватску могу ући ако проведу обавезну 14-дневну самоизолацију.
Гранични прелаз Хрватска и БиХ (Фото:glassrpske.com) -
Гранични прелаз Хрватска и БиХ (Фото:glassrpske.com)

Портал radiosarajevo.ba сазнаје да је Граничној полицији БиХ достављен е-mail у којем се наводи да особе из трећих земаља које улазе у Хрватску из туристичких или других разлога, те оне које путују због школовања, могу ући у земљу без обавезе самоизолације, али уз показан негативног ПЦР теста који није старији од 48 сати, односно, уз обавезу 14-дневног карантина ако немају негативан налаз.

То је потврдио и Свевлад Хофман, савјетник директора Граничне полиције БиХ.

- Тачно је. У Хрватску се са пасошем БиХ може ући и са негативним ПЦР тестом. Он не смије бити старији од два дана, односно 48 сати -  потврдио је Хофман за radiosarajevo.ba.

То се односи на одлуку којом грађани БиХ могу улазити у Хрватску без обавезе самоизолације, али само из оправданог разлога (потврда за туризам и пословно, транзит итд.).

- Ово је, ипак, олакшавајућа околност, јер вјерујемо да ће многи грађани БиХ искористити ову могућност - додао је Хофман.

Те обавезе ослобођени су здравствени и прекогранични радници, превозници и дипломате, полицијски службеници, те припадници Цивилне заштите, међународних организација и војног особља.

За путнике у транзиту, гранична полиција ће, након што им одобри улазак, провјерити јеси ли напустили Хрватску у року од 12 сати.

Извор: radiosarajevo.ba