latinica  ћирилица
10/07/2020 |  20:10 ⇒ 20:15 | Аутор: ТАНЈУГ

СЗО: Још увијек можемо да ставимо пандемију под контролу

Шеф СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус рекао је данас да је још могуће ставити епидемију Ковида-19 под контролу иако се број случајева заражених више него дуплирао посљедњих шест недјеља.
Свјетска здравствена организација (фото: Sputnik / Алексей Витвицкий) -
Свјетска здравствена организација (фото: Sputnik / Алексей Витвицкий)

- Постоје бројни примјери у цијелом свијету који су показали да иако је епидемија врло интензивна она и даље може бити доведена под контролу - рекао је новинарима генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус.

Он је као примјер навео Шпанију, Италију и Јужну Кореју.

- Само агресивно дјеловање заједно са националним јединством и свјетском солидарношћу може да преокрене пут пандемиије - рекао је Гебрејесус.

Он је поновио значај детектовања заражених, трасирања контаката изоловања обољелих да би се прекинуо ланац преноса инфекције.

У пандемији новог вируса корона умрло је преко 550.000 људи у свијету откада је канцеларија СЗО у Кини пријавила појаву болести крајем децембра, према билансу који саставља агенција Франс прес на основу званичних извора.

Дијагностиковано је преко 12 милиона случајева, од којих најмање 6,5 милиона се до данас сматра излијеченим.

Међутим, иако се ублажавање рестриктивних мјера наставља, у бројним земљама јача страховање од новог таласа.

У случају поновног појављивања случајева заразе треба "дјеловати брзо" рекла је званичница СЗО задужена за питање Ковида-19 Марија Фан Керхове.

Званичник Свјетске здравствене организације Мајкл Рајан такође је позвао власти да брзо сузбијају жаришта заразе да би избјегли изолацију цијеле земље.