latinica  ћирилица
10/07/2020 |  19:31 ⇒ 19:51 | Аутор: Б92

Вимблдон исплаћује тенисерима новчане награде иако је турнир отказан

Организатори Вимблдона саопштили су да ће исплатити новчане награде за 620 тенисера упркос томе што је тај лондонски гренд слем отказан због вируса корона.

Укупан наградни фонд Вимблдона је 12,5 милиона долара. Послије консултација са осигурањем, одлучено је да ће 256 играча који би играли у главном жребу добити по 31.000 долара, док ће 224 играча који би наступали у квалификацијама добити по 15.600 долара.

Такође, 120 играча који би играли у дублу добиће по 7.800 долара, а 20 играча у инвалидским колицима добиће по 7.500 долара, односно по 5.000 долара.

- Одмах по отказивању Вимблдона, усмерили смо пажњу на то како можемо да помогнемо онима који омогућавају да се турнир одвија. Знамо да су ови мјесеци несигурности били брига за све. Многи играчи су имали финансијских тешкоћа а они би сасвим оправдано очекивали да зараде награду на Вимблдону на основу својих рејтинга - рекао је извршни директор турнира Ричард Луис.

Вимблдон је отказан први пут од 1945. године.

- Драго нам је што нам је наша полиса осигурања омогућила да препознамо утицај отказивања турнира на играче и што смо сада у ситуацији да понудимо ове износе као награду за напоран рад који су уложили у грађење свог ренкинга до тачке када би изборили учешће на овогодишњем турниру - додао је Луис.

Такође, саопштено је и да се први пут од 2002. године мења систем одређивања носиоца, па ће од наредне године носиоци за мушки сингл бити одређивани искључиво на основу ренкинга. У женској конкуренцији неће бити промјена.