latinica  ћирилица
10/07/2020 |  18:35 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

ИК СНСД: И поред пада БДП-а економска ситуација одржива (ВИДЕО)

Приједлогом смјена директора Болнице и Дома здравља у Бијељини, СНСД је почео примјену политике строжег кажњавања прекршилаца мјера сузбијања вируса корона.
ИК СНСД - Фото: РТРС
ИК СНСДФото: РТРС

Грађане су позвали да покажу више одговорности у ситуацији погоршане епидемиолошке ситуације, а Владу да уложи додатне напоре како би и даље очувала стабилност буџета и помогла привредницима.

Извршни комитет СНСД је констатовао да Република Српска у овој фази епидемије има довољно маски, рукавица и респиратора.

Потребно је, сматрају, да грађани стриктно поштују мјере, а лица на одговорним позицијама буду кажњена и за најмањи пропуст.

Приједлогом смјене својих кадрова из руководстава Болнице и Дома здравља у Бијељини почели су примјену политике у којој нема мјеста толерисању кршења епидемиолошких мјера.

- Немогуће је било да се дозволи да у вријеме ширења пандемије да пола медицинског особља или цијело Одјељење организује фудбалску утакмицу и дружење послије тога, одакле се јасно могло видјети да се вирус раширио у оквиру болнице. Мора се сносити одговорност за те ствари - изјавио је предсједник СНСД-а Милорад Додик.



Додик је подржао начелан приједлог љекара о увођењу обавезе ношења маске на отвореном у ситуацијама повећаног ризика. Ускоро ће, каже, стручњаци прецизирати ту мјеру.

- Кад сам питао требају ли додатне мјере речено је да треба размишљати о томе да се маске носе и вани, поготово ако је то у групама и ако није могуће обезбиједити дистанцу. Тад се морају носити иако је спољна средина - рекао је Додик.

СНСД је похвалио Владу јер је одржала стабилност буџета у околностима пада БДП-а за 3.3 и индустријске производње за 6.8 одсто. Охрабрују их и редовне исплате пензије и очуван износ просјечне плате од 950 марака. Брину их показатељи стања у угоститељству, прерађивачкој и транспортној области.

- Не може се сва пажња власти усмјеравати само на стабилност буџета. Морамо креирати мјере, као што су биле Компензациони или Гарантни фонд. И даље на тај начин треба да обезбјеђујемо средства да помогнемо одређеним сегментима привреде - истакао је Додик.

Ублажавање кризе отежавају и бошњачке блокаде у заједничким институцијама, каже Додик. Илуструје то и недавним неуспјехом именовања српских кадрова у РАК и СИПУ.

- Постоји свјесна опструкција именовања Срба. Не поштују се ни договори. Нама остаје једино да сад почнемо примјењивати реципроцитет и да Странци демократске акције која има неке захтјеве у вези са именовањем министра кажемо прво ви именујте ове људе па ћемо и ми ваше - изјавио је Додик.

Додик наглашава да су се у неискреност СДА увјерили и представници међународне заједнице који су присуствовали договору у Источном Сарајеву.