latinica  ћирилица
10/07/2020 |  17:11 ⇒ 20:32 | Аутор: РТС

Брнабић: Нећемо бјежати од рестриктивних мјера, за протесте има времена (ВИДЕО)

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић каже да је данас по великом броју параметара најгори дан од почетка борбе са вирусом корона.
Ана Брнабић - Фото: Screenshot
Ана БрнабићФото: Screenshot

- Не желим да уводимо полицијски час, али ако не буде резултата, нећемо презати од увођења најрестриктивнијих мјера -рекла је Брнабићева.

Она је на ванредној конференцији за медије рекла да је у протекла 24 часа чак 18 особа преминуло од вируса корона. На респираторима је 130 особа.

Од 8.646 тестираних потврђено је 386 новозаражених, рекла је предсједница Владе Србије, додајући да је најкритичније у Београду. Слиједе Шабац, Крагујевац, Нови Пазар.

- Ово драматично повећање и погоршање епидемиолошке ситуације видимо у цијелом региону, свакако и широм Земљине кугле. Данас Хрватска има 116 новозаражених, 310 БиХ, јуче Сјеверна Македонија 166, Црна Гора 59. Без обзира на то, ми заиста сви заједно морамо поново да се укључимо у ову борбу свим снагама које имамо, што смо показали у марту и априлу - нагласила је Брнабићева.

Данас је један од најгорих дана по броју преминулих, а у неким другим параметрима Србија се приближава најгорим параметрима које је имала у априлу, напомиње Брнабићева.

- Најгори дан од почетка борбе што се тиче броја особа на респираторима је 12. април, кад смо имали 146 особа. Што се тиче новозаражених то је 16. април кад смо имали 445. Ако овако наставимо, нажалост, чини ми се да ћемо стићи и те бројеве - додаје Брнабићева.

Указује да је од уторка 30. јуна у Београду обавезно ношење маски у затвореним просторима, напомињући да се не види неко значајно побољшање у бројевима као резултат те мјере.

- Са још већом пажњом пратимо развој епидемиолошке ситуације, како бисмо даље реаговали адекватним мјерама. Ово је без сумње резултат нашег понашања и дисциплине од прије пет или шест дана, а резултат окупљања и протеста од прије три дана ћемо видјети за три или четири дана - наводи Брнабићева.

"За протесте има времена, за борбу против вируса више нема" 

Рекла је да јој преостаје само да преклиње све грађане да се придржавају мјера које је прописао Кризни штаб и СЗО – ношење маски у свим затвореним просторима, по могућству на отвореном ако је већа група људи, држање дистанце од метар и по, често прање руку.

- Да будем сасвим јасна, ми нећемо презати од било каквих мјера, било каквих рестриктивних мјера да бисмо сачували здравље и животе људи. Моје мишљење је, као што знате, да би најефикаснија мјера била увођење ванредног стања и забрана кретања макар викендима, да би се прекинуо овај број и омогућио простор за дисање здравственог система. Трудимо се да имамо другачији приступ јер је ово борба која ће трајати дуго. Са тако рестриктивним мјерама ми ћемо свако мало, јер је вирус ту, морати да уводимо забрање кретања. То није начин да се живи и ради, али за то су потребне дисциплина сваког појединца, огромна строга дисциплина - наглашава она.

Вјерује да ће сви заједно довести бројеве под контролу без потпуне забране.

- Ако не будемо видјели да мјере које смо доносили прије десет дана, дају резултате, видјећемо шта нас чека у наредним данима због окупљања и протеста - рекла је Брнабићева.

За њу је, каже, протест само окупљање већег броја људи на дуже вријеме на једном мјесту, што је, додаје, потпуно неодговорно, непромишљено понашање у вријеме епидемије.

- Политика са стране, фрустрације, незадовољство. За протесте има времена, за бробу против вируса корона више нема времена, за протесте ће увијек бити времена. У овом тренутку наш здравствени систем ће видјети велики број ових људи који су јуче, прекјуче били на улицама, њих и њихових родитеља на болничком лијечењу, сигурно, 100 одсто, нема сумње. За мене је протест само окупљање људи. Крајње неозбиљно и неодговорно понашање - поновила је Брнабићева.

Понавља да Влада неће презати и бјежати од рестриктивних мјера.

- Само се ради да ли ми као друштво можемо ово да побиједимо без оваквих мјера. Са таквим мјерама побиједићемо, али идемо у круг. Овај пут је Влада жељела да има другачију тактику. Многи амбасадори су питали зашто то радимо, али са рестриктивним мјерама се не живи. Мораће тако ако ће морати, али ако сви заједно носимо маске неће - наглашава она.

Додаје да је здравствени систем пренапрегнут, те додаје да ће сљедећи велики проблем бити људи који ће умирати од других болести, а неће имати гдје да се лијече.

- Данас смо донијели одлуку о грађењу нових болница да би се спремили за јесен. За сад отварамо привремене болнице гдје год је критична ситуација, и гледамо гдје можемо да разводимо кисеоник - рекла је Брнабићева.

Она наводи да ни она сама и њене колеге "нису баш увијек били дисциплиновани", због чега су, додаје, неки од њих морали да буду хоспитализовани. 

У своје и име Владе изразила је саучешће породицама преминулих од вируса корона.

Лончар: Крајњи тренутак да се уозбиљимо 

Министар здравља Србије Златибор Лончар додаје да је из Београда у току ноћи дио пацијената отишао у Пожаревац, Смедерево и Младеновац.

- Апелујем на све да не долазимо у ту ситуацију. Ово докле смо дошли је директно пропорционално нашем понашању и томе што нисмо примјенили навике. Надам се да је ово моменат када ће грађани схватити да је вирус корона ту са нама и да морамо да промијенимо навике. А крајње је једноставно - каже Лончар.

Наводи да нема мјеста колико би требало за Београд "јер је Београд у ситуацији у каквој се налази", па остали дио Србије преузима то.

- Мислим да нико од грађана не жели да буде позитиван па да иде у неку другу болницу да лежи или у привремене болнице. Ово је крајњи тренутак да се уозбиљимо и урадимо оно што је до нас. Нема разлога да ширимо причу без икакве поенте - каже Лончар.