latinica  ћирилица
10/07/2020 |  15:59 | Аутор: СРНА

Додик: Бошњаци генеришу кризу на нивоу БиХ (ВИДЕО)

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да БиХ нема будућности јер представници бошњачког народа упорно генеришу кризу на нивоу заједничких институција, прије свега јер имају навику да све оспоравају, а посебно именовања кадрова.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Разочарани смо чињеницом да није испоштован договор постигнут у Источном Сарајеву. Вјерујемо да ћемо то успјети завршити у наредној седмици - рекао је Додик новинарима након сједнице Извршног комитета СНСД-а.

Због непоштовања договора, чак и оних који су постигнути уз посредовање међународних фактора, он је оцијенио да је политичка ситуација на нивоу БиХ тешка и сложена, те да питање именовања није занемарљиво јер се политика и своди на то ко ће је спроводити.

- Ако Република Српска има право да има директора Агенције за истраге и заштиту и Регулаторне агенције за комуникације БиХ, ако је чињеница да је претходном руководству прошао мандат и да се ништа не крши мимо закона, да након годину дана истека мандата немамо постављене Србе на тим мјетсима - то је питање од националног интереса, не само политичко - истакао је Додик.

Он је нагласио да је именовање питање равноправности, видљивости српског кадра, а не само ухљебљења, али да је јасно да постоји свјесна намјера да се направи опструкција и задржи именовање Срба на тим позицијама.

Додик је нагласио да СНСД није оспоравао никаква именовања, али да у оваквој ситуацији може да почне условљавати са евентуалним именовањем кадра СДА на мјесто министра безбједности БиХ.

- У БиХ је систем постављен тако да су три конститутивна народа једнакоправно заступљени. Ми тамо нисмо заступљени и то је проблем. Оспоравали су нам избор Савјета министара готово годину дана, оспоравају додатних годину дана ово и немамо повјерења у то све, али морамо да наставимо да вршимо притисак да се дође до тих именовања користећи разне прилике - нагласио је Додик.

Он је подсјетио да је договор био и именовање хрватског кадра на два мјеста, док су Бошњаци своја именовања завршили.

- Када је почела сједница Савјета министара Бошњаци су рекли гласаћемо за СНСД али нећемо гласати за Хрвате, а онда Хрвати кажу нема дневног реда. Ко је настрадао? Именовања за српске позиције. Према томе, то су такве игре, ми нисмо оспоравали никаква именовања и сматрамо да треба да се остане у позицији да оно што припада једној националној структури да легитимни политички представници то предложе и да се то прихвати - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, да се не држе тог принципа, а без којег је немогуће доћи до именовања, никада не би прихватили именовање Бисере Турковић за министра спољних послова БиХ, јер је позната њена прошлост.

Додик је поновио да се пола изборног мандата који су добили нису успјели макнути даље од попуњавања Савјета министара.

- Нису урађене мјере које су корисне за Републику Српску. Ми у БиХ не успијевамо да добијемо мјере које би могле помоћи у овим тешким приликама Српској - рекао је Додик.

Он је навео да Извршни комитет СНСД-а не прихвата да се сегментирано рјешавају проблеми на нивоу БиХ, посредством измјена и допуна закона о Високом и судском тужилачком савјету /ВСТС/, о јавним набакама и о сукобу интереса.

- Сматрамо да треба цјеловито питање да се рјешава, а не да се то врши неким козметичким промјенама које не рјешавају суштину", рекао је Додик и додао да су спремни да са партнерима учествују у изради нових закона, али да ће и сами предложити законе о ВСТС, јавним набакама и сукобу интереса.

Он је навео да БиХ нема уставне надлежности за ове сегменте, а посебно не о ВСТС-у, јер је правосуђе дефинисано као искључива надлежност ентитета.

- Нема ниједне надлежности у Уставу БиХ предвиђене за БиХ што се тиче правосуђа. Кретаћемо се у оквиру таквих опредјељења поштујући изричито Устав и Дејтонски мировни споразум - истакао је Додик.

Он је закључио да је Извршни комитет СНСД-а констатовао да су институције Републике Српске стабилне и да извршавају законом предвиђене обавезе.