latinica  ћирилица
10/07/2020 |  15:42 ⇒ 15:45 | Аутор: СРНА

Јујић: Општинама Петровац и Рибник укупно 155.850 КМ

Министарка управе у локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић рекла је да ће ресорно министарство из средстава редовног финансирања до краја године за општину Петровац издвојити 70.950 КМ, а општину Рибник 84.900 КМ, односно укупно 155.850 КМ.
Рибник: Караћ - Јујић - Фото: РТРС
Рибник: Караћ - ЈујићФото: РТРС

- Министарство ће подржати сваки пројекат који доприноси унапређењу и развоју неразвијених и изразито неразвијених јединица локалне самоуправе - рекла је Јујућева, која је данас посјетила ове општине гдје је разговарала са начелницима тих локалних заједница Миланом Грбићем и Небојшом Караћем.

У разговору са Грбићем Јујићева је констатовала да је у току реализација пројекта изградње топловода и гријања до објекта туристичког информативног центра у Петровцу.

За овај пројекат општини Петровац је 2018. године Министарство управе и локалне самоуправе на име суфинансирања издвојило средства у износу од 15.000 КМ, саопштено је из Министарства.

- Циљ суфинансирања пројеката јесте да привучемо што више инвестиција у неразвијене и изразито неразвијене јединице локалне самоуправе. Министарство већ двије године учествује у суфинансирању тих пројеката - рекла је Јујићева.

Грбић је изразио је задовољство посјетом и указао на проблеме са којима се општина Петровац сусреће, међу којима је пад прихода због епидемије вируса корона.

Да општине на југозападу Републике Српске муче исте бриге констатовано је и на састанку Јујићеве и Караћа.

Јујићева је нагласила да има разумијевања за све проблеме са којима се сусрећу јединице локалне самоуправе, а посебно неразвијене и изразито неразвијене.

Начелник општине Рибник упознао је Јујићеву о актуелним инфраструктурним пројектима у овој општини, као и о даљим стратешким опредјељењима, те о стању локалног буџета.

- Без помоћи Владе Републике Српске ми у малим и неразвијеним општинама би тешко могли да реализујемо било какав пројекат. Зато су нам та средства из Владе Српске од круцијалног значаја - рекао је Караћ.

Он је рекао да је Јујићева упознала представнике општине о неким пројектима које ће Министарство расписати и финансирати у наредном периоду, а општина ће покушати да се јави на конкурсе са пројектима и да повуче одређена средства.

Караћ подсјетио да је ова општина и претходних година имала подршку од Владе Републике Српске.

Јујићева је након радног дијела састанка посјетила и матичне службе у општинским управама Петровца и Рибника.