latinica  ћирилица
10/07/2020 |  15:29 ⇒ 15:54 | Аутор: СРНА

Клиници за плућне болести донирано 75 униформи

Клиници за плућне болести Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске данас су 75 униформи донирали запослени бањалучког хотела "Јелена", пословне јединице компаније "Слобопром".
Бањалука: Клиника за плућне болести - донација - Фото: СРНА
Бањалука: Клиника за плућне болести - донацијаФото: СРНА

Начелник Клинике за плућне болести Младен Дуроњић рекао је да је свака помоћ овакве врсте добродошла.

Он је рекао да дониране униформе значе много, као и осјећај да неко мисли на здравствене раднике и подржава их у ономе што раде.

Према његовим ријечима, инфицираност здравствених радника у Републици Српској је до два одсто, док је у много богатијим и снажнијим здравтвеним системима била и до 10 одсто и више.

Дуроњић је истакао да ни у једном моменту заштита грађана није доведена у питање. "Здравствени систем сво вријеме функционише онако како је неопходно и ту смо и даље за наше грађане и пацијенте", додао је Дуроњић.

Дуроњић, који се и сам изборио са вирусом корона, рекао је да је осјетио све најозбиљеније симптоме новог вируса који је погодио свијет.

- Чини ми се да није могло другачије, ако сте у епицентру збивања - навео је Дуроњић и додао да је озбиљну клиничку слику имао и његов млађи колега.

Он је рекао да је двоје њихових колега било позитивно на вирус корона без симптома или са слабим симтомима.

- То је неминовност у оваквим условима на које човјек мора рачунати. Ми смо на располагању пацијентима. Наши пацијенти, народ и држава могу да рачунају и на УКЦ и на нас који смо запослени - истакао је Дуроњић.

Он је рекао да треба бити опрезан и водити рачуна, те направити промјене и у свакодневном међусобном опхођењу и размишљати о заштити, прије свега, других, али да се не треба плашити јер је страх непријатељ човјека.

- Ако сви адекватно користимо заштиту, бићемо довољно заштићени. Дух је јачи него вирус, вируса ће бити, али ми треба да се навикнемо да се носимо с тим на достојанствен и озбиљан начин - додао је Дуроњић.

Представник запослених хотела "Јелена" Бојан Марчета рекао је да су због епидемиолошке ситуације 52 радника издвојила по двије дневнице како би помогли УКЦ Републике Српске, односно Клиници за плућне болести.

- У договору са менаџером и директором издвојена су одређена средства како бисмо набавили 75 униформи и на тај начин помогли онима који у овој епидемиолошкој ситуацији помажу свима нама - рекао је Марчета.