latinica  ћирилица
10/07/2020 |  15:10 | Аутор: СРНА

Кривичне пријаве за оне који не поштују кућну изолацију

Са данашње сједнице Општинског штаба за ванредне ситуације у Фочи поручено је да ће општинска инспекција уз асистенцију полиције појачати надзор кућне изолације, те да ће против несавјесних грађана који не буду поштовали ту мјеру подносити кривичне пријаве.
Фоча - Фото: РТРС
ФочаФото: РТРС

Замјеник начелника општине Фоча Зоран Елез најавио је појачане контроле током викенда.

- Полицијска управа и комунална полиција изаћи ће на терен и бићемо веома ригорозни према свима који крше мјере, а тиме и Закон о заштити становништва од заразних болести - истакао је Елез.

Елез је позвао грађане и да не шире дезинформације у вези са обољелима или потенцијално обољелима.

Са Кризног штаба је поручено да неодговорност појединих грађана који не поштују изолацију и који прикривају симптоме обољења све више забрињава и пријети ширењем заразе.

Штаб је оцијенио да је крајње вријеме да се сви уозбиље и да се понашају савјесно и одговрно, поштујући све препоруке струке.

На подручју општине Фоча под надзором је 50 особа, девет је позитивно на вирус корона, од којих је троје са упалом плућа смјештено у Универзитетску болницу Фоча.

Једно лице се опоравило, а ријеч је о првозараженој особи из Фоче.

Директор Дома Зравља Фоча Мирослав Ристановић рекао је да троје пацијената смјештених у Болницу имају средње тешку слику, што значи да нису на респиратору, већ имају подршку кисеоника.

- Остали, који су код куће, су релативно добро, без симптома или са блажим симптомима, а наши породични љекари обављају кућне посјете по потреби - навео је Ристановић.

И он је упозорио да је непоштовање кућне изолације кривично дјело.

"Имамо информације да поједини не поштују мјеру кућне изолације, да излазе и састају се са другим особама по граду. То је кажњиво, односно кривично дјело и то не смију радити, већ је потребно да буду у својим домовима 14 дана, да мјере температуру и јављају се епидемиолошкој служби Дома здравља", подсјетио је Ристановић.

Ристановић је навео да је било случајева да су пацијенти са сипмтиомима обољења изазаваног вирусом корона директно ишли у Болницу, не јавивши се претходно у Дом здравља, што је веома ризично, јер може довести до ширења заразе.

- Дом здравља има ковид и амбуланту за акутне респитраторне инфекције са посебним улазом и особе које имају температуру улазе у те амбуланте. Наше особље обучено у заштитне скафандере ту их преглада и ако је потребан рентгентски снимак зовемо радиолошку службу Болнице да се припреми или инфектологе. Дакле, прво у Дом здравља, па се предузимају даље мјере, да не би неко ко евентуално има ковид-19 ушао у Болницу и направио проблем - појаснио је Ристановић.

На подручју регије Стара Херцеговина, најтеже стање је у Вишеграду,, гдје је заражена 41 особа.

У Рудом су позитивне четири, а у Новом Горажду три особе, док у Чајничу и Калиновику нема заражених, речено је на састанку фочанског Кризног штаба.