latinica  ћирилица
10/07/2020 |  12:16 ⇒ 12:35 | Аутор: vecernjenovosti

Вучић на видео-самиту о Космету са Меркел и Макроном (ФОТО)

Видео Самит о Косову и Метохији, чији су домаћини предсједник Француске Емануел Макрон и канцеларка Њемачке Ангела Меркел, почео је данас око 10.30 часова, а на самиту учествује предсједник Србије Александар Вучић.

Вучић се на Самит укључује из резиденције амбасадора Србије у Паризу, гдје борави у дводневној посјети.

На Самиту учествују и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, високи представник ЕУ за спољну и безбједносну политику Жозеп Борел и косовски премијер Авдулах Хоти.

Самит се одржава уочи планираног наставка дијалога Београда и Приштине, у Бриселу у недјељу.

Предсједник Вучић је синоћ новинарима у Паризу, послије састанка са Макроном, рекао да вјерује да ће видео самит бити отворен разговор, али да не очекује превише резултата, нити сагласност.

Како је навео, вјерује да ће свако говорити о томе како види дијалог, односно, будућност разговора.

- Не мислим да ће да буде превише резултата, биће пронађени некакви принципи, али које не можемо сви да договоримо, тако да вјерујем да ће изаћи са предсједничким саопштењем Французи и Нијемци, ми ћемо посебно, као и Албанци - рекао је Вучић.

Истакао је да се ништа не прелама преко ноићи и да он више вјерује у низ малих корака, малих споразума, те да ће тај приступ имати и на самиту.

- Да обезбиједимо слободан проток људи и услуга, очување мира, да обезбиједимо безброј малих споразума који ће да промијене односе између Срба и Албанаца, да видимо шта ћемо да радимо са тим о чему се не слажемо - рекао је Вучић.

      View this post on Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na video-konferenciji čiji su domaćini predsednik Francuske Republike emmanuelmacron i kancelarka Savezne Republike Nemačke bundeskanzlerin.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Jul 10, 2020 at 1:50am PDT