latinica  ћирилица
10/07/2020 |  09:55 ⇒ 12:42 | Аутор: СРНА

Поново оживљена "балканска рута"

Посљедња акција Федералне управе полиције у којој је ухапшен дилер из Сарајева од кога су дрогу куповали махом држављани Алжира, Марока и Пакистана још једна је потврда да мигранти који долазе у БиХ са собом доносе бројне безбједносне проблеме и да је на неки начин поново оживљена "балканска рута", пише Дневни аваз.
Мигранти - Фото: Анадолија
МигрантиФото: Анадолија

Ријеч је о особама које су илегално ушле на простор БиХ, односно о илегалним мигрантима.

И полиција Унско-санског кантона у десетак посљедњих рација у мигрантским камповима Бира, Липа, Мирал пронашла је одређену количину дроге, односно опијата разних врста.

Највише миграната долази из Пакистана, слиједе Бангладеш, Ирак, Авганистан, Иран, Сирија...

Посебан безбједносни аспект са собом носе мигранти из Пакистана и Авганистана јер, и према извјештају Стејт департмента, ове двије земље се проглашавају највећим свјетским произвођачем и дистрибутером дрога.

Пакистан је проглашен једним од највећих свјетских транзитних коридора за опијате.

- Опијатима се тргује кроз порозне границе са Авганистаном и Ираном. Морске луке, аеродроми, поштанске услуге и нерегистрована обална подручја Пакистана допуштају дистрибуисање незаконитих дрога на глобалном нивоу. Процјена Канцеларије УН за дрогу и криминал је та да је Пакистан транзитна држава за 45 одсто опијата који се производе у Авганистану. Истраживање ове канцеларије показало је да Пакистан има 6,7 милиона корисника дрога - наводи се у извјештају Стејт департмента.

Процјена америчке владе из 2016. указује на то да има око 1.400 хектара мака у обради.

У извјештају се истиче да је већина дроге која пролази кроз Пакистан намијењена глобалном тржишту, а пакистанске снаге су у могућности пресрести само мали дио. У 2019. години пакистанске агенције за спровођење закона тврде да су разбиле 11 ланаца који се баве трговином дрогом. За 10 мјесеци прошле године заплијењено је приближно шест тона морфијума и хероина, те 7,9 тона опијума.

Министар унутрашњих послова Кантона Сарајево Исмир Јуско рекао је да скоро да не постоји кривично дјело које мигранти нису починили.

- Свједоци смо да са лицима која илегално улазе у БиХ, мигрантима, долазе бројни безбједносни проблеми. Насиље, посједовање оружја, крађе, наркотици, све то долази с мигрантима - нагласио је Јуско.