latinica  ћирилица
10/07/2020 |  09:19 ⇒ 10:02 | Аутор: СРНА

Голо: Срби треба да одлучују о својој судбини у Мостару

Предсједник Координације српских удружења у Мостару Душан Голо рекао је да ће Срби имати јединствену листу на изборима у овом граду и на тај начин ће покушати да остваре важан корак ка конститутивности и како их више не би представљали српски кадрови са листи бошњачких и хрватских странака.
Душан Голо - Фото: Глас Српске
Душан ГолоФото: Глас Српске

- Неодржавањем избора смо изгубили конститутивност. Кроз Клуб српских одборника смо имали право института за заштиту виталног националног интереса и да тако спријечимо одлуку која иде на нашу штету, али /у реалности/ нисмо јер није било избора - истакао је Голо.

Он је за Глас Српске рекао да је море одлука ишло у том правцу, те да је помало сумњиво да су, након толико година, друга два народа одједном исказала добру вољу да и Срби дођу у позицију да одлучују о својој судбини, па чак и да буду језичак на ваги.

Голо је навео да у политичком договору СДА и ХДЗ-а БиХ није дато много простора за Србе у Мостару чији је положај катастрофалан, али је додао да Срби морају искористити ове позитивне вјетрове и дата обећања да би, након избора, имали два одборника и тиме довољну снагу да утичу на рад градске власти.

Према његовим ријечима, Срби у Мостару углавном су задовољни када је ријеч о измјенама Изборног закона, те најављеним измјенама градског Статута и устава у неколико кантона у Федерације БиХ да би сви народи били конститутивни.

- Споран је дио који се односи на измјене Статута града и није нам јасно како мисле то спровести. Статут нам је најважнији, а српска страна је најзаинтересованија за изборе јер је једини истински губитник и потпуно смо на маргини - навео је Голо.

Он је навео да је Србима у Мостару обећана и логистичка подршка из Републике Српске, те да ће покушати да добију два одборника са јединствене српске листе, од четири загарантована, и тако ће покушати да утичу на кретања у Мостару и да обезбиједе равноправност у одлучивању са представницима друга два народа.

- Надамо се да ћемо уз помоћ Српске, Србије, наших људи који живе изван БиХ афирмисати што више њих да изађу на изборе. Имамо шансу да обезбиједимо минимално два одборника - истакао је Голо и додао да чак и само један, али прави представник Срба може да утиче на структуру градске скупштине и начин одлучивања.

Он је истакао да је све што је раније договорено са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком уврштено и прошло у парламенту БиХ.

- Устави у неколико кантона морају бити усклађени да би и Србима била обезбијеђена конститутивност. Тражили смо и да се приликом расписивања избора за Мостар испоштује процедура, односно да то буде најмање 150 дана прије - рекао је Голо.

Он је истакао да је у интересу Срба да не буду са изборима у осталим општинама и градовима, јер бисмо тада могли све снаге усмјерити на Мостар.

- Мостар треба да буде тај дан и то да буде прича само за Мостар. Слушао сам и лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића који тражи да истог дана буду избори и у Мостару, што је незаконито. Ако бисмо поштовали све рокове из закона, у Мостару би били у децембру - навео је Голо.