latinica  ћирилица
09/07/2020 |  19:09 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

УКЦ Српске: Успјешно одрађена трансплатација шаке (ВИДЕО)

Вијест да су љекари спасили шаку, која је потпуно одсјечена од руке, стиже нам из УКЦ-а Републике Српске. Ову сложену операцију направио је мултидисциплинаран тим пластичних и реконструктивних и хирурга ортопеда. Пацијент Зоран Вученовић дан када је извршена операција може славити као други рођендан.
Трансплатација шаке - Фото: РТРС
Трансплатација шакеФото: РТРС

Радио сам за цикуларом и малом непажњом одсјекао сам себи шаку, прича Зоран Вученовић. Секунде су биле у питању, и више се ничег не сјећам.

- Нисам очекивао ништа. Бог је био на мојој страни и на страни доктора - каже Зоран Вученовић.

Ако се у неким ситуацијама може рећи "срећа је у несрећи”"онда је у овој Зорановој несрећи позитивно било то што је он до операционе сале стигао за сат и по, или како љекари кажу у "златном сату".

- То није посјекотина, већ је у питању цијели екстремитет - наглашава доктор Никола Барош, начелник Клинике за пластичну и реконструктивну хирургију УКЦ Републике Српске.

И очевици несреће су правилно одреаговали.У лед су ставили одсјечану шаку и транспортовали је до хируршке сале.

- Тако да смо прво урадили реконструктивне захвате и све прошло одлично - истиче Ддоктор Владимир Анђић, са Клинике за ортопедију и трауматологију УКЦ Републике Српске.

Операција је трајала седам сати, а исход је да Зоран сада има виталну шаку.

- Непосредно послије оперативног захвата, одрађена је и тетива - додао је Барош.

Зорану слиједи период рехабилитације, а мултидисциплинарном хируршком тиму анализа урађене реплантације шаке и праћење здравственог стања пацијента.