latinica  ћирилица
09/07/2020 |  19:08 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

"Старт ап пројекти" - подршка у оснивању домаћих предузећа (ВИДЕО)

Владе Српске и Србије, уз подршку Завода за запошљавање Републике Српске проводе "Старт ап пројекат", који има за циљ реализацију Програма развоја предузетништва младих широм Српске. Пројекат има за циљ запошљавање младих, подршку оснивању домаћих предузећа, а прије свега задржати младе, првенствено у руралним подручјима.
Старт Ап пројекат - Фото: РТРС
Старт Ап пројекатФото: РТРС

Aлекса Пађан из приједорског села Петров Гај, након завршене средње школе запослио се у лакирници, а онда је дошао на идеју да покрене властиту. Уз помоћ породице изградио је објекат и основао предузеће. Међутим, „вјетар у леђа“ била му је подршка у бесповратним новчаним средствима, која је добио захваљујући "старт ап пројекту". Изградио је нову халу и купио ЦНЦ машину.

- Да се направи нова хала и машина добили смо од Владе Републике Сроске 50 хиљада марака. Захвалио бих се овим путем Влади Српске , Влади Србије, институцијама Српске које су обезбиједиле тај програм за подстицај младих. Нисам никада маштао да идем у иностранство, али мислим да је било пресудно и додатни вјетар у леђа да останемо и да наставимо радимо и градимо даље - нагласио је Алекса Пађан из Петровог Гаја.

Брат Срђан, Алексина је "десна рука". Ради на ЦНЦ машини, програмира, црта. Сложни и заједно могу све.

- Много нам је значило у смислу, ми смо планирали да останемо овдје да не идемо са села, да не идемо из Српске и то је био стварно један вјетра у леђе који нам је помогао. Видите и сами резултат, остаћемо ту да радимо, да стварамо, планирамо запослити још радника - наглашава Срђан Пађан.

А највише од свега срећни су њихови родитељи, јер су им синови остали на кућишту, покренули посао и засновали породице.

Сретан сам што нису у Новом Зеланду, Аустралији, некој прекоокеанској држави, чак и у Европи, ето то ме чини сретним , као и код сваког родитељ који би пожелио да остану уз њега, чека старост без проблема - наглашава отац МилаН Пађан.

Посредством "Старт ап пројекта", током протекле двије године запослено је 260 младих широм Српске, који су покренули властита предузећа. То мора бити приоритет и у Приједору, поручују из приједорског СНСД-а.

- Ја као шеф Клуба одборника у градској скупштини ћу се трудити да и град има овакве и сличне неке пројекте како бисмо све те младе задражали у том нашем граду, а поготово младе у нашим селима. Ти сви млади људи су остали и одлучили да остану овдје што је веома значајно за живот у Српској уопште, а ево можемо да видимо да се то десило и овдје код нас у Приједору. Морам да кажем да је за те сврхе издвојило око 7 милиона КМ и да је то једна добра ствар која се дешава у Српској - истакао је Далибор Павловић, шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Приједора.

Браћа Пађан планирају проширити посао на производњу и лакирање властитог намјештаја. Своју будућност виде у родном Петровом Гају. Кажу, ту су своји на своме, а подршка је дошла у право вријеме.