latinica  ћирилица
09/07/2020 |  19:07 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

У Босанском Петровцу неће бити изграђена спалионица отпада (ВИДЕО)

У Босанском Петровцу неће бити изграђена спалионица отпада, поручују општинске власти. Иако су активности на изградњи почеле, надлежни, након револта грађана, одустају од пројекта.
Босански Петровац-спалионица - Фото: РТРС
Босански Петровац-спалионицаФото: РТРС

Почетком године Општинско вијеће дало је сагласност на Писмо намјере са предузећем из Лукавца о изградњи спалионица медицинског и животињског отпада. Локација спалионице је на депонији, удаљеној неколико километара од центра Петровца. У близини је село Смољана.

- Ако то буде, то није добра опција за становништво, за читаву Крајину, регију - наглашава Душко Стојановић из Смољана.

Сања Стојановић, представница неформалне групе грађана Босанског Петровца, наглашава да постоји велика група грађана који траже обуставу радова.

- Тренутно имамо око 500 људи који су става да се ово апслутно мора обуставити. Наш захтјев је да се закаже ванредне сједница Вијећа и да се обустави све по питању давања сагласности и изградње спалионе - истакла је Стојановићева.

Изградњи спалионице противе се и представници политичких партија у oпштинском вијећу.

- Протеклих дана се некако прича да смо сви против те спалионице, да они који у ствари предлажу и који су за тај пројекат спалионице се представљају као они који нису. СНСД ће настојати да иницира ванредну сједницу Општинског вијећа или на наредној сједници, због хитности, дода ту тачку на дневни ред - поручио је Немања Давидовић, предсједник Општинског одбора СНСД-а Босански Петровац.

Депонија отпада у Босанском Петровцу је у лошем стању, због чега је планирана спалионица, каже начелник општине Дејан Прошић. До прије неколико дана попручивао је да је она шанса за развој и запошљавање. Данас, међутим, други став.

- Ову идеју око сплаионице смо прихватили на начин да је размотримо, да видимо шта су то добре, шта су то лоше ствари. Кроз све ове јавне расправе, кроз мишљење јавног мнијења и струке, дошли смо до то није добар пројекат и у општини Босански Петровац га нећемо провести - рекао је Дејан Прошић, начелник општине Босански Петровац.

Умјесто спалионице, у општини кажу да су одлучили да на депонији уведу портирску службу. Такође, у току је изградња рециклажног дворишта и колске ваге, која ће, како наводе, промијенити начин наплате одлагање отпада.