latinica  ћирилица
09/07/2020 |  17:51 | Аутор: sputniknews.com

Кисић Тепавчевић: Полицијски час краћи од 14 дана не даје ефекте

Полицијски час краћи од 14 дана не даје дугорочне ефекте, већ само краткорочне, што је било неопходно на почетку епидемије, рекла је др Дарија Кисић Тепавчевић.

- Већина земаља сада пооштрава мере, у складу са тим ми смо потпуно забранили јавна окупљања која броје више од 10 особа, лимитиран је и број особа који могу да буду у затвореним просторима - каже др Дарија Кисић Тепавчевић за Фокус.

Мјере важе само за територију Београда, али одлуке се, према њеним ријечима, доносе у односу на актуелну епидемиолошку ситуацију, па о мјерама одлучују локалне самоуправе.

На питање зашто није уведен полицијски час, она одговара:

- Таква врста забране је имала смисла у моменту првог узлазног тока, када смо хтели да заштитимо најстарије и најугроженије суграђане. Извјесно је да ће епидемија да траје и да ћемо дуго морати да се боримо са Ковидом - 19. Болест је превазишла здравствена питања - рекла је она.

Оно што би, сматра она, дало највише ефекта да сви будемо у карантину 14 дана, али то није одрживо.

- Морамо да прихватимо чињеницу да морамо да будемо један организован тим - додаје.

На питање да ли постоји могућност да се полицијски час ипак уведе, она наводи да свако затварање испод 14 дана не даје резултате.

Мјере изолованих дана у карантину не даје ефекте дугорочно, краткорочно даје ако се жели постићи нешто - набавити респираторе и опрему, наводи она и објашњава да је то и урађено на почетку епидемије када је та мјера била неопходна.

Када су у питању протести, она наводи да свако окупљање људи јесте фактор ризика и њихови ефекти видјеће се за пет до 10 дана.