latinica  ћирилица
09/07/2020 |  11:18 | Аутор: СРНА

Лазић: Само истином до помирења

Предсједник Организације породица погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Вељко Лазић рекао је да догађаје из протеклог рата, па тако и дешавања у Сребреници у јулу 1995. године, треба посматрати објективно, чињенично, те престати са свим врстама калкулација и истином радити на помирењу.
Вељко Лазић - Фото: СРНА
Вељко ЛазићФото: СРНА

Он је позвао на уздржавање од квалификовања геноцидом догађаја из протеклог рата.

- На сребреничком и подручју Подриња убијено је више од 3.000 Срба што би се могло квалификовати као геноцид, за који нико није одговарао, осим пар лица која су добила мање затворске казне - изјавио је Лазић Срни, након што је професор на Филозофском факултету у Источном Сарајеву Златиборка Попов Момчиновић за Телевизију Н1 изнијела низ неистина и грубих квалификација на рачун српског народа, у више наврата тврдећи да су Срби починили геноцид над Бошњацима у Сребреници, а позивајући се на пресуде Хашког трибунала.

Момчиновићева, социолог и политиколог, оцијенила је да је култура сјећања "у служби одржавања владајућих политика на позицији моћи".

- Оно што се десило не назива се правим именом, а постоји међународна пресуда да је ријеч о `геноциду` у Сребреници. Међутим, овдје и даље одређеним структурама смета да то јавно признају и да ово друштво искорачи из тог зачараног круга несуочавања, различитих полуистина које су присутне у различитим сферама -  истакла је Момчиновићева.