latinica  ћирилица
09/07/2020 |  09:31 | Аутор: АТВ

Проинтер на врху листе најуспјешнијих ИТ компанија

Податак да ИТ индустрија расте с амбицијом да постане стратешка привредна грана у БиХ, сам по себи показује шта значи кад сте у таквој индустрији на мјесту број један. Компанија Проинтер ИТСС заузела је ту позицију по оствареном приходу од скоро 45 милиона КМ у прошлој години.
Бојан Вујић, директор компаније "Проинтер" - Фото: nezavisne novine
Бојан Вујић, директор компаније "Проинтер"Фото: nezavisne novine

Бити међу ТОП 10 у ИТ сектору и бити на трону, свједочи о томе да смо успјели да изградимо компанију у чија се рјешења вјеровало и вјерује, каже генерални директор Проинтера Бојан Вујић.

- Пуних пет година градимо домаћу компанију која се може похвалити квалитетом, кадром и друштвеном одговорношћу у пословању у којој заједнички стварамо модерно и напредно пословно окружење. Оно што Проинтер разликује од осталих је чињеница да радимо на великим пројектима са каквима се ни стручњаци у многим другим компанијама нису сусретали, да смо успјели да освојимо глобалне технологије, прилагођавајући их локалним потребама и да смо увијек давали и дајемо шансу свима да код нас науче оно што на неком другом мјесту не би имали прилику - истиче Вујић.

У анализу ТОП 10 компанија ИТ сектора коју је урадио пословни портал Акта.ба, ушле су компаније које се баве производњом, односно рачунарским програмирањем, израдом софтвера, израдом и управљањем базама података. По оствареној добити у 2019., на првом мјесту нашао се сарајевски Атлантбх са 4,6 милиона КМ, а одмах иза њих Ланацо са 4,5 милиона КМ добити у прошлој години.

Анализа је показала да је 10 најбољих приходовало скоро 244 милиона КМ, а процјењује се да ИТ индустрија у БиХ генерише око милијарду марака годишње. Тај сектор биљежи и континуиран раст броја запослених, на шта су у Проинтеру посебно поносни. Наглашавајући колико им је кадровска политика важна, Бојан Вујић истиче да је компанија, упркос кризи свјетских размјера, недавно покренула нову кампању запошљавања.

- Под мотом "Покрени каријеру данас", на један сасвим другачији и иновативан начин отворили смо врата за све оне који желе да раде, уче и опробају се у вјештинама које нису ни слутили да посједују. ИТ сектор, а прије свега наша компанија, доказао је да је бранша која нуди огроман потенцијал и није везана само за људе са техничким занимањима. Имате мноштво интересантних позиција у ИТ сектору на којима су, рецимо, економисти, а које млади људи са том дипломом можда и не разматрају - каже Вујић.

Наглашава да је Проинтеров интерактивни оглас, осмишљен као креативни видео у којем свако са свега неколико кликова може провјерити је ли дошло вријеме за промјене у каријери, имао велики одјек и да је у компанију стигло мноштво пријава за посао.

- То нас изузетно радује, јер су чак и овако тешка времена показала колико је важно да постоје ИТ компаније које послују на домаћем тржишту и са њим дијеле и добро и лоше. Показало се, такође, да је изузетно важно градити тим којег карактерише спој различитих знања, вјештина и способности и који може да одговори на све изазове - истиче Вујић.