latinica  ћирилица
09/07/2020 |  09:18 ⇒ 11:10 | Аутор: Jutarnji list

Хрватска одлучује шаље ли грађане БиХ и Србије у изолацију

Национални штаб у Хрватској иде ка увођењу обавезне самоизолације за лица која долазе из Србије и БиХ, окупљања ће се ограничити на стотину особа, а маске ће бити обавезне у свим затвореним просторима.
Гранични прелаз - Фото: илустрација
Гранични прелазФото: илустрација

Ово су мјере о којима се у сриједу, како незванично пише Јутарњи лист, разговарало на састанку Националног штаба цивилне заштите.

Мјере би се требале уводити постепено, а не "преко кољена", кажу саговорници Јутарњег листа. Наиме, број обољелих у протекла 24 часа је 53, што у Штабу сматрају релативно добрим бројем, а зависно од тога доносиће се мјере.

Како загребачки лист сазнаје, најкасније у четвртак јавност б требало да буде обавјештена у вези са поновним увођењем 14-дневне самоизолације за све оне који у Хрватску улазе из Србије и БиХ, али коначна одлука о томе још није донесена.

Лист такође има сазнања да ће одлука бити најављена неколико дана прије ступања на снагу, прије свега због хрватских држављана у тим земљама, како би се на вријеме могли вратити у земљу а да не морају у изолацију.

Јутарњи подсјећа да Хрватска више нема ниједну жупанију без заражених вирусом корона, а тренутно су болесне 934 особе.

Предњаче Загреб и Осјечко-барањска жупанија. Нова жаришта ничу сваки дан, а у правилу су везана уз приватне феште - свадбе, прославе кризми и причести, матурске забаве.

Поменути лист истиче да је епидемиолошка ситуација у Србији и БиХ све лошија. У Београду су у сриједу објавили да је у посљедња 24 часа у Србији евидентирано нових 357 позитивних, а једна је особа преминула. У БиХ је такође једна особа преминула, а 244 је новозаражених.

Због таквих података многе европске земље још прије седам дана су грађанима БиХ и Србије одредиле да при уласку на њихову територију морају у 14-дневну изолацију.

Сјеверна Македонија је у сриједу донијела одлуку да сви грађани Србије, БиХ и Црне Горе за улазак у ту земљу морају приложити ПЦР тест не старији од 72 сата.

Аустрија је недавно за држављане Србије, Сјеверне Македоније, БиХ, Албаније и Црне Горе увела карантин при уласку на своју територију.