latinica  ћирилица
08/07/2020 |  23:52 ⇒ 09/07/2020 | 07:43 | Аутор: РТРС

Сукоби и сузавац на протестима у Београду и Новом Саду, повријеђено 10 полицајаца (ФОТО)

Грађани незадовољни епидемиолошком ситуацијом и радом актуелне власти и вечерас су протествовали широм Србије. Иако су у престоници протести почели мирно, полиција је реаговала након што су је демонстранти гађали димним бомбама, флашама и бакљама. Испред Скупштине Србије је тренутно мирно.

У нередима је повријеђено 10 полицајаца, од којих је један задобио преломе обје ноге.

На Булевару краља Александра дошло је и до туче међу учесницима протеста.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић је на ванредној конференцији за новинаре изјавио да се на протестима не ради о супротстављању најављеним мјерама против вируса корона, већ само о насиљу.

- Ово је покушај да се преузме власт огољеним насиљем. Протест је незаконит, нико га није тражио ни пријавио, не поштују се епидемиолошке мјере. Тим људима је требао сукоб са полицијом, да би покушали да дођу на власт без да им ико из нашег народа да повјерење - рекао је Стефановић.

Београд (фото;Nemanja Nikolić)

Протести су почели око 18.00 часова.

Демонстранти су вечерас око 20.30 поново изазвали нереде и пробили ограду око Скупштине Србије, али их је полиција отјерала и потискивала их даље од зграде Парламента.

Полиција је на улице Београда извела оклопна возила, коњицу и специјалне јединице како би се смирили нереди.

Београд (фото:MITAR MITROVIĆ / RAS SRBIJA)

Ситуација се смирила око 23.30, а на улицама главног града Србије ће током цијеле ноћи бити јаке патроле.

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да вечерашњи поновни напад на полицију испред Скупштине Србије представља удар на Србију, на све њене грађане, подривање демократских темеља земље и свега што је политички и економски стварано.

- Ово није лице Србије, Србија је земља пристојних људи. Имамо посла са најгором врстом деснице - поручила је Брнабићева.

Београд (фото:sptnkne.ws/CVZA)

Министар одбране Србије Александар Вулин оцијенио је да насиље на улицама Београда, покушаји упада у Скупштину Србије и напад на полицију представљају покушај државног удара. Поручио је да ће свако насиље бити осуђено на пропаст и да држава треба да одговори на адекватан начин.

- Ово је само покушај да се изазову сукоби унутар српског народа, да се српска држава сруши и понизи - рекао је Вулин.

Нереди и на улицама Новог Сада. Демонстранти су каменицама разбили врата на улазу у Радио-телевизије Војводине, као и улаз у просторије СНС-а у Стражиловској улици. Током протеста су камењем и петардама разбили стакла на прозорима Градске куће и потом запалили један њен дио.

Нови Сад (фото:021.rs)

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић поручио је да се даља ескалација насиља не смије дозволити. Полиција је око 22.00 часа растјерала демонстранте у Новом Саду.

Подсјетимо, предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће од петка свакако бити пооштравања мјера за Београд, али вјероватно без полицијског часа.