X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
08/07/2020 |  22:14 ⇒ 23:08 | Извор: РТРС

Чавић: Суштина проблема у БиХ је у односима Хрвата и Бошњака (ВИДЕО)

Предсједник НДП-а Драган Чавић сматра да суштина проблема у БиХ није на релацији Република Српска – БиХ, него у односима између Хрвата и Бошњака, персонификована кроз ХДЗ и СДА.
Драган Чавић - Фото: РТРС
Драган ЧавићФото: РТРС

Гостујући у емисији "Телеринг" наше телевизије Чавић је нагласио да код Бошњака једноставно постоји такав приступ да је демократија ко има више руку, без обзира на то што у овој земљи нису довољне само руке, него и ентитет.

Чавић је истакао да је Предсједништво БиХ какво јесте, директна посљедица преговора у Дејтону, а прије тога у Женеви и Њујорку, односно посљедица Дејтонског мировног споразума и Париског мировног споразума у којима је учествовала Хрватска, која је тада инсистирала да у трочланом предсједништву буде представник хрватског конститутивног народа.

- Апсурдно је да они који су креирали ову државу у оваквом формату, данас доживљавају да онај ко треба да буде персонификација читавог хрватског конститутивног народа у својим политичким одлукама уопште не иде у Загреб - изјавио је Чавић за РТРС.

Додао је да је то поприлично фрустрирајуће за све Хрвате у БиХ, јер је понашање хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића као понашање другог Бошњака у Представништву БиХ. Поручио је да се не чуди Комшићу јер, како је навео "он никад ништа није ни крио, ни да долази на бошњачким гласовима на мјесто члана Предсједништва, нити да му то не смета јер његова перцепција БиХ је унитаристичка".

Истакао је да је Комшићева политика пробосанска и да би за њега било добро да је искористио овај мандат да разбије оне предрасуде које су постојале у прошлом мандату и да се на прави начин постави као представник хрватског народа.

- То значи да гради добре односе са Загребом, да штити интересе хрватског народа на начин који није унитаристички босански, него онакав какав очекују од њега људи хрватске националности у овој земљи - рекао је Чавић.

Према његовим ријечима, не постоји начин да БиХ постане унитаристичка и да ће се прије распасти, него што ће доћи до тога.

Он је поручио да је скептичан око рјешавања питања Мостара, истичући да ће се избори можда провести, али да ће спровођење резултата бити врло компликовано.

- Добро је што је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик инсистирао на томе да се не заборави да су у Мостару живјели и данас живе и Срби и да се не смије десити да Срби као конститутиван народ у Мостару, при спровођењу избора и имплементацији изборних резултата, када се коначно формира власт, буду заборављени - нагласио је Чавић.

Он сматра да ће избори у БиХ бити одржани, али да је кључно питање може ли доћи до новог пролонгирања.

- Говори се о новом термину половином децембра. Не бих се чудио када би се ускоро почело говорити о новом термину у марту, али изборни календар је објављен. Имамо прецизно дефинисане термине до када треба да се као политичке странке у изборном процесу пријавимо и у овом тренутку не видим никаквих нових ставова ЦИК БиХ - изјавио је Чавић.

Чавић сматра да је очигледно је да је убрзани избор чланова ЦИК-а попријеким процедурама произвео ову врсту односа према позицији ЦИК-а данас, те да се то у изборној години није смјело урадити.

Он сматра да се власт у Републици Српској понашала одговорно у прва три мјесеца епидемије вируса корона, те учинила све напоре да санира насталу штету.

- Није било неодговорности када је ријеч о јавној потрошњи, као ни ескалације цијена јавних услуга, док је из буџета 100 милиона КМ уложено у санацију економске штете настале у прва три мјесеца епидемије - рекао је Чавић.

Он је оцијено да је неопходно да у наредном периоду фокус буде на штедњи, као и да се што више средстава усмјери ка привреди, како би преживјела.

Као директор "Електрокрајине" Бањалука, Чавић је истакао да у догледно вријеме неће поскупјети струја, али да ће се једном десити поскупљење.

Он је рекао да је стање у електропривреди такво да тражи озбиљне мјере и да се оне већ дешавају кроз смањење броја радника.

- Око 400 радника отишло је из "Електрокрајине" и још 300-400 их је вишак. Ушли смо у озбиљан посао реструктурисања и крај године би требало да дочекамо са много ефикаснијом организацијом и да доведемо дистрибутивна предузећа у стање у којем ће моћи да живе од дистрибуције струје - рекао је Чавић.