latinica  ћирилица
08/07/2020 |  20:40 | Аутор: СРНА

Унија студената: Радити на процесу помирења

Унија студената Републике Српске упутила је позив академској заједници свих народа у БиХ да сви заједно раде на процесу помирења и стварања бољих услова за живот свих, али да на прошлост гледају искључиво по принципима науке који су свима добро познати или би бар требало да буду.
Унија студента Републике Српске -
Унија студента Републике Српске

Из Уније студента истичу да је Златиборка Попов Момчиновић, професора на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, гостујући на Н1 телевизији изнијела низ неистина и грубих квалификација на рачун српског народа, а у контексту обиљежавања 25 година од дешавања у Сребреници и околини 1995. године.

У саопштењу Унија наводи да је Момчиновићева у емисији у више наврата тврдила да су Срби починили геноцид над Бошњацима у Сребреници позивајући се на пресуде Хашког трибунала који је, како наводе, нарочито Српској јавности, познат по селективној "правди", те да су у континуитету, од Другог свјетског рата, Срби ти који чине злочине.

Из Уније студената Републике Српске постављају "јавно питање професорици Момчиновић како је могуће уопште да говори у контексту геноцида, а да при том изостави Јасеновац, Јадовно, Козару, Градишку, Паг, Велебит и ко зна која још стратишта српског народа".

- Како је могуће да је, као човјек од науке, заборавила основне научне принципе да на околности и појаве гледа објективно, аргументовано, рационално? Како је могуће да је врло вјешто и тенденциозно прећутала све догађаје непосредно прије злочина у Сребреници 1995. године - наведено је у саопштењу.

Из Уније постављају питање и како је могуће да Момчиновићева ни једну једину ријеч није рекла о ужасним злочинима над српским народом у околним мјестима око Сребренице – Кравицама, Скеланима, Братунцу.

- Откуд Вам толика морална затупљеност да нисте, бар декларативно, поменули крвави Божић 1993. године у селу Кравице надомак Сребренице? Погазили сте све принципе науке и свјесно и сврсисходно из Вама познатих разлога или интереса сврстали сте се на једну страну, антисрпску, свјесно затирући истину и правду - додаје се у саопштењу.

Из Уније студената Републике Српске недвосмислено осуђују сваки злочин у протеклом рату и ограђују се од свакога ко је чинио злочин.

- Али, морамо да истакнемо и чињеницу да су у протеклом рату страдали и Срби, а да за злочине над њима ријетко ко одговара - додају из Уније студената.

У саопштењу се наводи да су овакве и сличне изјаве људи из науке "у најмању руку скандалозне и не доприносе никаквом развоју ни напретку већ напротив нарушавају читав систем".

- Истичемо чињеницу да је спорна изјава Момчиновићеве искључиво њено лично мишљење, те да није званични став ни Филозофског факултета ни Универзитета у Источном Сарајеву, нити се ми студенти слажемо са било чим што је професорица изнијела - наглашава се у саопштењу.

Момчиновићева, социолог и политиколог, оцијенила је да је култура сјећања "у служби одржавања владајућих политика на позицији моћи".

- Оно што се десило не назива се правим именом, а постоји међународна пресуда да је ријеч о "геноциду" у Сребреници. Међутим, овдје и даље одређеним структурама смета да то јавно признају и да ово друштво искорачи из тог зачараног круга несуочавања, различитих полуистина које су присутне у различитим сферама - истакла је Момчиновићева.