latinica  ћирилица
08/07/2020 |  19:56 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Значајна средства за прехрамбену индустрију и пољопривредне произвођаче (ВИДЕО)

Влада ће подржати капиталне инфраструктурне пројекте Српцу. Подршку ће пружити и пољопривредним произвођачима и компанијама, које запошљавају све више радника и улажу у модернизацију погона.
Пашалић у Српцу - Фото: РТРС
Пашалић у СрпцуФото: РТРС

Са преко 100 коопераната и додатно ангажованим радницима "Перутнина птуј" једно је од предузећа које није гасило производњу за вријеме пандемије.

Из овог предузећа за прераду пилећег меса надају се да ће ускоро добити дозволу за извоз, а издвојена су и значајна средства за модернизацију погона.

Ова фирма служи као генератор производње у области перадарства јер за себе веже више од 100 коопераната. За нас је важно да се овај обим производње повећава у наредном периоду - изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић.

Ова компанија, али и око 3.000 домаћинстава у Српцу, проблем има са водоснабдијевањем. Помоћ локалној заједници пружиће Влада Српске.

- Обавили смо разговор са банкама и оне су то прихватиле. Наш услов је био да те камате буду далеко мање, с обзиром на то да Република Српска гарантује из буџета 70 одсто кредита којег узима сваки појединац- изјавила је министарка финансија Републике Српске Зора Видовић.

Министри су посјетили и засаде малине Драгише Кнежевижа у Илићанима код Српца. Добра вијест за све малинаре је да би откупна цијена ове године могла бити већа од три марке по килограму.

Произвођачи могу рачунати и на подстицаје за опрему, механизацију и подизање новог засада.

Пољопривредницима из Српца, првенствено произвођачима поврћа у Кукуљама, ускоро ће на располагању бити и откупни центар.

Више од 60 одсто становника овог мјеста бави се управо овом врстом производње, па би на овај начин требало лакше да ласирају своје производе.

ТО6 РАДОЈИЦА ВИДОВИЋ пољопривредник, Кукуље

ТО7 БОРИС ПАШАЛИЋ министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске

Из Владе поручују да на помоћ могу рачунати и произвођачи који модернизују производе погоне.