latinica  ћирилица
08/07/2020 |  16:42 ⇒ 17:05 | Аутор: СРНА

Кошарац: Подржати БиХ да добије статус извозника црвеног меса у земље ЕУ

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац затражио је у разговору са шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером о санирању посљедица пандемије ковида-19 на привреду у БиХ подршку у разматрању могућности да БиХ добије статус земље извознице свјежег јунећег и телећег меса у земље чланице ЕУ.
Кошарац и Сатлер - Фото: СРНА
Кошарац и СатлерФото: СРНА

Кошарац је информисао Сатлера о потреби за додатним ангажманом у спољнотрговинском промету црвеног меса с обзиром на остварене вишкове у производњи и смањени унутрашњи конзум у БиХ усљед епидемије вируса корона.

Сатлер је изразио опредјељење да се размотри подршка у складу са дефинисаним процедурама и праксама земаља региона, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

На састанку је разговарано о помоћи и опоравку туризма, будући да је овај сектор највише погођен пандемијом ковида-19.

Саговорници су размијенили мишљења о пројектима које ЕУ реализује с циљем подршке домаћем туристичком сектору, те констатовали да је ова привредна грана од изузетне важности за локални развој, посебно након епидемије вируса корона.

Сатлер је истакао важност израде стратегије туризма на нивоу цијеле земље, која би омогућила кориштење средстава ЕУ за овај сектор.

Састанак Кошарца и Сатлера у сједишту Делегације ЕУ у БиХ услиједио је након састанка и потписивања меморандума о сарадњи на Пројекту бициклистичке стазе Сарајево-Пале, којем су присуствовали градоначелник Сарајева Абдулах Скака, начелници општина Пале и Источни Стари Град Бошко Југовић и Бојо Гашановић, те представник сарајевске општине Стари Град.