latinica  ћирилица
08/07/2020 |  15:32 ⇒ 15:34 | Аутор: РТРС

Погледајте ко је синоћ приведен због кршења Закона о јавном окупљању

Због организовања непријављеног јавног скупа на Тргу Крајине у Бањалуци и нарушавања јавног реда и мира, бањалучка полиција синоћ је привела предсједника политичке партије Покрет правде, Озрена Пердува, генералног секретара партије Александру Врањеш, те активисте Софију Грмушу, Заима Шибића, Ћерима Куча, Едвина Куча, Милицу Малешевић, Миљана Ковача, који је 25.12.2017. учествовао у нападу на полицијског службеника, те Гордану Бојанић и Жељку Скендерија, сазнаје РТРС.
МУП Републике Српске -
МУП Републике Српске

Уз Пердува и Грмушу, Шибић, Ћерим и Едвин Куч воде ову политичку партију, који очигледно сматрају да не треба да поштују законе Републике Српске, нити прописе јединице локалне самоуправе.
Свака политичка партија за свој пресс на јавној површини, а посебно на Тргу Крајине тражи од Градске управе и сагласнот за заузимање јавне површине, што исти нису урадили.

Подсјећамо, МУП Српске је још 13.05.2020. године саопштио да се јавна окупљања морају одвијати само у складу са Законом о јавном окупљању, било да их организују грађани, удружење грађана или политичка партија. Активисти политичке партије Покрет правде тада су упозорени да се овакви скупови могу одржавати само у складу са постојећим законом.

Политичке партије дужне су да као и сви остали грађани своја јавна окупљања пријаве надлежној полицијској станици у складу са одредбама Закона о јавном окупљања, а сва друга јавна окупљања мимо законских процедура, биће санкционисана, саопштено је из МУП-а.

Републички штаб за ванредне ситуације донио Закључак којим се забрањују окупљања у групама већим од 50 особа на јавном мјесту.

Подсјећамо полицијски службеници Полицијске управе Бањалука синоћ у 18,00 часова упозорили су припаднике и активисте политичке партије "Покрет правде" да прекину јавно окупљање на Тргу Крајине у Бањалуци, јер исто није организовано у складу са Законом о јавном окупљању Републике Српске.

Наиме, након што су одбили да поступе по налогу полицијских службеника да се разиђу, полицијски службеници су у складу са Законом о прекршајима Републике Српске привели у просторије Полицијске станице Бањалука Центар лице О.П., организатора овог непријављеног јавног окупљања због почињеног прекршаја из обасти Закона о јавном реду и миру и Закона о јавном окупљању.

Организатори овог јавног скупа који није пријављен у складу са Законом о јавном окупљању, није имао ни дозволу Административне службе Града Бањалуке за заузимање јавне површине.

Након тога, у 18,20 слободе је лишено и девет припадника и активиста политичке партије “Покрет правде“ и то лица иницијала С.Г., М.М., А.В., М.К., К.Ћ., Г.Б., Ж.С., З.Ш. и Е.К. јер су починили прекршаје из области Закона о јавном реду и миру и Закона о јавном окупљању.

О свему је обавјештен дежурни судија Основног суда – Одјељење за прекршаје Бања Лука.