latinica  ћирилица
08/07/2020 |  14:36 | Аутор: srpskainfo.com

Бањалучки инспектори оптужени за примање 20.000 КМ мита

Републичко јавно тужилаштво, Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала подигло је оптужницу против инспектора МУП Републике Српске Ненада Грујића и Јелене Флорјан због кривичног дјела примања мита.
Инпектори Грујић и Флорјан - Фото: Глас Српске
Инпектори Грујић и ФлорјанФото: Глас Српске

Према новодима оптужнице, полицијски службеници се терете да су у фебруару ове године, од директора ЈУ Средњошколски дом Бањалука, захтијевали новчани износ у висини од 30.000 КМ.

Од траженог износа, како се наводи у оптужници, Грујић је 18. фебруара примио 20.000 КМ да у оквиру својих службених овлашћења изврше службену радњу коју не би смјели извршити.

Остатак новчаног износа у висини од 10.000 КМ осумњиченима је требало да буде предат након што тужилаштво донесе одлуку повољну за директора наведене установе.

- Према наводима оптужнице осумњичени, поступајући у оквиру својих службених овлашћења у наведеном предмету, акценат својих радњи нису ставили на потпуно и правилно утврђивање чињеничног стања у вези са наводима кривичне пријаве против директора Средњошколског дома и евентуално утврђивање постојања кривичног дјела и кривичне одговорности, већ су наведене активности подредили личној користи односно намјери да за себе прибаве имовинску користу у великом износу - навели су из Републичког јавног тужилаштва.

Оптужница је упућена судији за претходно саслушање Окружног суда у Бањалуци на потврђивање уз приједлог да се осумњиченима изрекне мјера безбједности забране вршења позива, дјелатности или дужности, имајући у виду начин извршења и посљедицу дјела из којих произилази опасност да би обављањем јавне дужности поново могли учинити кривично дјело.