latinica  ћирилица
08/07/2020 |  08:36 ⇒ 10:40 | Аутор: РТС

Ребић: Полиција крајње уздржано поступала током нереда, ухапшене 23 особе

Директор полиције Владимир Ребић каже за РТС да је полиција током синоћњих протеста "крајње уздржано реаговала", те да је око 23.00 употребила хемијска средства. Повријеђена су најмање 43 полицајца. Ухапшене 23 особе због нереда, каже Ребић. Запаљено пет полицијских возила, а повријеђена су и три коња.
Београд  (Фото:Tanjug / NIKOLA ANDJIC) -
Београд (Фото:Tanjug / NIKOLA ANDJIC)

Владимир Ребић каже да је биланс синоћњих протеста и нереда у Београду "изузетно озбиљан" што се тиче полиције.

- Имали смо 43 повријеђена полицијска службеника, вјероватно је број значајно већи јер се они са лакшим повредама нису јављали. Имамо податак о повријеђених 17 демонстраната - рекао је Ребић гостујући у Дневнику РТС-а.

Приведена су 23 хулигана, каже Ребић наводећи да је међу њима и Дамњан Кнежевић, који се може означити као организатор упада у Скупштину. Додаје да је и бивши члан Двери Срђан Ного такође означен као организатор упада.

Дамњан Кнежевић у јавности је познат као организатор народних патрола против миграната.

- Мислим да је полиција дуго била уздржана до крајњих мјера, употребили сми физичку снагу тек кад је она била употребљена према нама, крајње уздржано смо поступали, хемијска средства смо употребили тек око 11 сати, на крају је и коњица морала да интервенише. Ипак смо успјели да их све растјерамо, видећемо на основу видео-записа са камера да идентификујемо све који су чинили насиље на београдским улицама - напомиње Ребић.

Према његовим речима, запаљено је пет полицијских возила, а повријеђена су и три коња.

Полиција је, истиче директор полиције, ипак успјела да успостави јавни ред и мир за неколико сати.

- Полиција је ту да заштити државну имовину али и живот и здравље људи. Поносан сам на људе који су радили синоћ - рекао је директор полиције.