latinica  ћирилица
08/07/2020 |  07:50 ⇒ 08:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Епилог нереда у Београду: Десетине повријеђених, запаљена полицијска возила

Тринаест полицајаца и седам цивила повријеђено је током протеста и нереда испред Скупштине Србије и сви су превезени на ВМА, речено је за РТС у Хитној помоћи.
Београд: Протести, насиље  (Фото:TANJUG / ANDRIJA VUKELIC / an) -
Београд: Протести, насиље (Фото:TANJUG / ANDRIJA VUKELIC / an)

Танјугу је јутрос речено да су екипе Хитне помоћи интервенисале више од 20 пута током ноћи, у дијелу око Народне скупштине, гдје су одржани протести.

А оно што је остало након хаоса на београдским улицама су запаљени контејнери, смеће, поломљени саобраћајни знаци, уништене жардињере, камење, запаљени полицијски аутомобили, неколико сломљених излога.

Подсјетимо, полиција је нешто прије два сата ујутру растјерала демонстранте, најприје испред Скупштине Србије, а потом и групе које су биле на Тргу Николе Пашића у Пионирском парку и у Булевару Краља Александра

Врата Дома народне скупштине и даље обезбјеђује велики број припадника полиције.

У улицама које воде ка Скупштини полиција је формирала кордоне како би спријечила евентуални повратак демонстраната.

Осим припадника полиције, на улицама главног града су била и кола хитне помоћи, ватрогасци и новинарске екипе.

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да најоштрије осуђује вандализам поличара који стоје иза насилног упада у Скупштину Србије у тренутку када се држава и здравствени систем суочавају са најтежим ударом вируса Ковид 19 од почетка пандемије.

- Пошто нису могли у Скупштину да уђу на изборима, поново су показали своје право насилничко лице покушавајући да стекну политичке поене на највећој кризи на планети од Другог свјетског рата - навела је синоћ Брнабићева у писаној изјави.

Она је истакла да број новозаражених у свијету свакога дана расте, због чега је важно да сви буду јединствени и пруже неопходну подршку здравственим радницима који се, каже, предано боре за сваки живот у Србији.

- Држава и све њене институције заштитиће правни поредак, као што се то чини у свакој демократски уређеној земљи - поручила је Брнабићева.