latinica  ћирилица
08/07/2020 |  00:55 ⇒ 07:58 | Аутор: sputniknews.com

Хаотично испред Скупштине Србије, повријеђених има на обје стране (ФОТО/ВИДЕО)

Испред Скупштине Србије одржан је протест грађана и присталица опозиције, а дио демонстраната покушао је да уђе у хол. Летјеле су каменице према полицији, а полиција је бацила сузавац због чега су се окупљени разбјежали према Тргу Николе Пашића и Пионирском парку.
Протест у Београду - Фото: ТАНЈУГ
Протест у БеоградуФото: ТАНЈУГ

Дио демонстраната окупио се испред зграде РТС-а, а плато испред Скупштине Србије штитиле су ојачане снаге полиције које су потискивале групу која покушава да испровоцира насиље бацајући каменице. Срушене су жардињере, поломљени саобрацћајни знакови. Већина демонстраната се повукла према Тргу Николе Пашиц́а.

У Таковској улици код зграде РТС-а демонстранти су запалили један контејнер.

Полицајци на коњима заједно са колегама у опреми за разбијање демонстрација потискивали су демонстранте од Скупштине ка Дому синдиката. Испред Скупштине су и биле и јединице Жандармерије.

Како је јавио Танјуг, у Булевару краља Александра запаљена су три полицијска аутомобила.

Након што је предсједник Србије Александар Вучић најавио мјере забране окупљања више од пет особа и полицијски час наредног викенда због погоршања епидемиолошке слике у Београду, поједине странке опозиције које су бојкотовале изборе огласиле су се критиком увођења нових мјера и тврдњама да је власт одговорна за раст броја заражених, пише Танјуг.

Протест испред Скупштине Србије против нових најављених мејра на сузбијању корона вируса отео се вечерас послије 22 часа контроли. Окупљени су срушили заштитну ограду испред Скупштине, палили су бакље, а припадници полиције су се склонили у једном тренутку, јавио је Танјуг.

Испред скупштине је било хаотично, а када је маса нагрнула на скупштину, полиција се помјерила, а појединци из масе су узвикивали "Кога ви браните?". Демонстранти су у више наврата покушали да упадну у зграду Скупштине, гађали су полицајце камењем, јајима и лименкама.

Протести у Београду (фото:TANJUG / NIKOLA ANDJIC)

Полиција је у више наврата испаљивала сузавац, након чега су се демонстранти удаљавали од зграде Скупштине, али су се убрзо враћали.

Више полицајаца повријеђено је у нередима испред Скупштине Србије, изјавио је вечерас директор полиције Владимир Ребић..

- Те информације су ми јављене са терена, ја још увијек не могу да кажем у каквом су стању повријеђени полицајци и да ли су у питању лакше или теже повреде -  рекао је Ребић за РТС, преноси Танјуг.

Према извјештајима са терена, повријеђених има и међу демонстрантима, али је такође непознато колико и какав је степен повреда.

Протест је почео нешто после 20 сати, када је блокирана за саобраћај раскрсница код зграде парламента на почетку Булевара краља Александра. Демонстранти су звиждали, ударали у шерпе, викали "Косово је део Србије", "Уа" и "Ми то нећемо" алудирајући на мјере.

Демонстрантима су се у пар наврата преко мегафона обратила два учесника протеста, један који је позвао присутне да зову пријатеље и познанике да им се придруже, а други је рекао да неће мере и да неће да вакцинише своје дијете.

Међу окупљенима су и чланови Иницијативе "Не давимо Београд", чланови организације "1 од 5 милиона", самостални посланик Срђан Ного.

Савез за Србију је издао саопштење у којем наводи да нове мере против ширења ковида у Београду види као "иживљавање над грађанима", и истовремено, да је власт због избора давала лажне податке о ситуацији у вези са корона вирусом и да због тога и власт и чланови Кризног штаба, које назива нестручним, треба кривично да одговарају, пренео је Танјуг.

Иницијатива „"Не давимо Београд" је, уз саопштење са готово истим оцјенама и оптужбама, објавила фотографију да су њихови представници испред зграде Предсједништва развили транспарент на којем пише "убице".