latinica  ћирилица
07/07/2020 |  19:03 | Аутор: СРНА

"Биће вакцинисано два милиона људи и изграђене двије велике ковид болнице"

Предсједник Србије Александар Вучић је рекао да ће се, како би се избјегао судар грипа и вируса корона на јесен у Србији морати вакцинисати више од два милиона особа, као и да ће бити изграђене двије велике ковид болнице.
Вакцинација - Фото: илустрација
ВакцинацијаФото: илустрација

- Очекујемо најтежи талас короне око 1. новембра, а пре тога ће кренути грип. Ово данас је мала брига, мораћемо да избегнемо судар грипа и короне, што значи да ћемо више од два милиона људи морати вакцинисати - рекао је Вучић.

Он је конференцији за новинаре рекао да ће вакцину морати да приме сви здравствени радници, војска, полиција, шалтерски државни службеници, дјеца од три до 12 година и највећи дио пензионера и сви хронични болесници.

Вучић је навео да ће се то урадити како би се избјегао најгори могући притисак, гдје би био крај комплетног здравственог система да се сударе грип и корона.

Вучић је рекао да је донесена одлука да се направе двије велике ковид болнице, једна на Батајничком друму, код Земуна са 800 до 1.000 кревета полуинтензивне и интензивне његе, а друга у Крушевцу, нешто мања, за пријем пацијената из јужног и централног дијела Србије, а у Београду/Земуну за сјеверни дио земље.

- Организоваће се и куповина најмање десет мобилних болница, које се брзо склапају и расклапају, да се премјештају из места у место по потреби. Болнице ће бити опремљене респираторима и модерном опремом. Изградићемо болнице које ће бити врхунске и биће завршене у року од три мјесеца - рекао је он.

Вучић је рекао да предстоји тешка јесен са короном, за коју неће бити вакцине.

- Данас се воде борбе које ћемо да добијемо, предаја никада није опција, побиједићемо, мораћемо да будемо дисциплинованији. Нормалног жвиота неће бити до јуна идуће године и са короном се мора научити - рекао је он.

Вучић је рекао да Србија због короне дневно троши милионе евра за заштиту здравља и његу људи.

Он је рекао да је привреда у цијелом свијету у колапсу, у Америци се очекује 40 милиона незапослених, а у Србији је за 6.000 незапосленост нижа него што је била.

- Ситуација у Новом Пазару знатно је боља, биће још смртних случајева, али је заустављен снажни раст епидемије. Војска је унијела неопходан мир и поносан сам како се народ у Сјеници, Пазару, Тутину односи према војсци. Људи их дочекују, спремају доручак, ручак, воде рачуна о њима. Они лијече свакога, без обзира да ли је Бошњак или Србин - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да Србију чека и тешко љето и јесен са преговорима око Косова, и да нико неће Србију да мази, поклања, него да притиска да би изгубила, те да је зато потребно јединство, уједињеност, али и чврстина.

- Оно што нас чека на јесен, али и оно у економији јесте да морамо да радимо, да бисмо могли да опстанемо. Али по свим резултатима ћемо у економији бити бољи од других. Није ме стид да то кажем, поносан сам - рекао је Вучић.