latinica  ћирилица
07/07/2020 |  18:39 | Аутор: СРНА

Измјене Изборног закона о Мостару по хитној процедури

Представички дом Парламентарне скупштине БиХ одлучио је данас да Приједлог закона о измјенама Изборног закона БиХ буде разматран по хитној процедури.
ПД ПС БиХ - Фото: РТРС
ПД ПС БиХФото: РТРС

Хитну процедуру за овај приједлог закона подржао је 21 посланик.

Шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Снежана Новаковић Бурсаћ рекла је да ће посланици СНСД-а гласати за приједлог измјена Изборног закона који у одређеној мјери омогућава учешће Срба у Градском вијећу Мостара.

- СДС је промијенио мишљење чим су дошли у Сарајево. Није постигнут никакав договор или је /Драган/ Мектић погрешно информисан или искривљује чињенице да је постигнут договор о заједничком кандидату за листу у Мостару и начелника Сребренице - рекла је Бурсаћева.

Посланик Ненад Стевандић рекао је да су представници Срба из Мостара били и раније код представника власти Републике Српске на консултацијама.

- Што се тиче Сребренице ми морамо наставити с културом дијалога - нагласио је Стевандић.

Посланик СДС-а Драган Мектић рекао је да СДС није против заједничког договора за Сребреницу, али да је против актуелног начелника Младена Грујичића.

- Ми смо против садашњег начелника јер се за њега везују поједине афере - навео је Мектић.

Он је рекао да у Мостару нема довољно Срба који могу обезбиједити изборни цензус од три одсто.

- Мораће ићи на листу странака које ће моћи обезбиједити цензус. Има ситуација када се Бошњаци или Хрвати изјашњавају као Срби, зато молим све да идемо у редовну процедуру и нађемо модалитет да Срби буду заступљени - рекао је Мектић.

Захтјев за разматрање Приједлога закона о измјенама Изборног закона БиХ поднијели су посланици Никола Ловриновић, Предраг Кожул, Борјана Кришто, Даријан Филиповић, Мијо Матановић, Адил Османовић, Сафет Софтић, Алма Чоло, Шемсудин Дедић, Халид Гењац, Нермин Мандра, Шемсудин Мехмедовић, Един Мушић и Денис Звиздић.

У приједлогу је садржано спровођење пресуде Уставног суда БиХ из 2010. године којом су суспендовани избори у Мостару.

Усаглашени модел измјена изборних правила за Мостар подразумијева избор 22 вијећника из шест изборних јединица на начин да Градско подручје Сјевер даје два вијећника, Стари град пет, Југоисток два, Југ два, Југозапад седам, а Запад четири. Са Градске листе бира се још 13 вијећника.