X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
07/07/2020 |  16:48 ⇒ 18:53 | Извор: ТАНЈУГ

Дачић: Србија се никоме неће извињавати што је осудила кривце

Министар иностраних послова Ивица Дачић изјавио је да је апсолутно неприхватљиво и ван сваке дипломатске праксе да се нота Министарства иностраних послова БиХ, датирана на понедјељак, упућена Министарству иностраних послова Србије, објави у медијима, а да се тек након тога достави Београду и то слањем мејла и додао да се Србија никоме неће извињавати што је осудила оне који су убијали Србе.
Ивица Дачић (фото:Tanjug/AP) -
Ивица Дачић (фото:Tanjug/AP)

Дачић је то рекао поводом протестне ноте коју је Београду упутила министарка иностраних послова БиХ Бисера Турковић због пресуде којом је бивши командант тзв. Армије БиХ Хусеин Мујановић осуђен на 10 година затвора за ратни злочин почињен над Србима.

Након тога, предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић позвао је на разговор амбасадора Србије у БиХ Александра Ђорђевића, а Турковићева амбасадорку БиХ Аиду Смајић у Сарајево на консултације.

- Пошто је Министарство иностраних послова Србије од стране амбасадорке Аиде Смајић обавијештено да је позвана на консултације у Сарајево, као реакцију на такав поступак позвао сам амбасадора Србије у БиХ Александра Ђорђевића у Београд на хитне консултације. Због тога неће бити у могућности да се одазове позиву на састанак код Шефика Џаферовића и вратиће се у Сарајево тек пошто се амбасадорка БиХ врати у Београд - рекао је Дачић агенцији Танјуг.

Дачић је истакао да је апсолутно неприхватљиво мијешање у рад правосудних органа, а посебно у поступке који се тичу ратних злочина, који су универзалног карактера и гдје свака жртва заслужује да починиоци буду изведени пред лице правде и кажњени за почињена дела.

- Постављам питање – да ли су злочини почињени над Србима мање важни и да ли треба да остану некажњени? Борба против некажњивости злочина је једно од темељних начела савременог правног поретка и владавине права. Зашто онда БиХ, ако каже да је то питање у њиховој надлежности, није до сада процесуирала Хусеина Мујановића за злочине над Србима у Сарајеву, који је био управник логора у Храсници, који је противзаконито затворио 30 Срба цивила, који су свирепо мучени и више њих убијени - запитао је Дачић.

Како је додао, једино расвјетљавањем свих злочина почињених током оружаних сукоба на територији бивше Југославије и процесуирањем починилаца може се остварити трајно помирење.

Према његовим ријечима, Закон о организацији и надлежности државних органа у поступку за ратне злочине потпуно је у складу са међународним правом, праксом и обичајима у савременим државама, и у Србији није суђено само за злочине против Срба, већ и против Хрвата и Бошњака, због чега "одбијамо тврдњу из Сарајева да је ријеч о правно-политичком инструменту".