latinica  ћирилица
07/07/2020 |  15:36 ⇒ 20:16 | Аутор: Независне

Хрватска поново шаље грађане БиХ у изолацију?

Хрватска поново разматра увођење мјере самоизолације за грађане који долазе из БиХ и Србије, изјавио је Крунослав Цапак, директор Хрватског завода за јавно здравство гостујући у емисији Хрватског радија 'Изабери здравље' .
Гранични прелаз Хрватска и БиХ (Фото:glassrpske.com) -
Гранични прелаз Хрватска и БиХ (Фото:glassrpske.com)

Цапак наводи да епидемија букти у другим земљама, те тврди да у Србији има око 300 случајева дневно, а у БиХ како је рекао број обољелих је према његовој рачуници скочио на више од 400 и разматра се могућност самоизолације за грађане који долазе из тих земаља.

Додао је да упозоравају грађане да не иду у шопинге тамо јер је јефтиније. Дакако да то није слободна граница него се треба пријавити на Enter Croatia и гранична полиција разматра разлог уласка у Хрватску.

Ако је он оправдан, онда се ти грађани пуштају, а ако нема разлога, онда не. Више од 50 % људи који дођу на границу се враћа назад.

- Самоизолација је само корак изнад тога - објаснио је Цапак.

Када је ријеч о туристима, ситуација је, како каже за сада повољна.

- Имали смо свега неколико особа које су већ дошле заражене у Хрватску, а нису се ту заразиле, што је јако важно ради промоције. Имамо прилично повољну ситуацију. Што се тиче припремљености здравственог система за обољеле туристе, он је прилагођен зимском времену у тим подручјима, па смо донијели посебне препоруке којима се повећава број туристичких амбуланти и да се локалне туристичке заједнице и жупанијски цивилни штабови припреме за евентуалну потребу изолације у неким објектима за које се они локално договоре - тврди он.

Цапак је додао да нема велике опасности за пренос вируса приликом купања у мору, али на копну је потребна физичка дистанца од два метра.