latinica  ћирилица
07/07/2020 |  13:47 | Аутор: СРНА

Којић: Правосуђе БиХ није хтјело да процесуира Мујановића

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да пресуда Вишег суда у Београду, којом је некадашњи управник војничког притвора Илиџа у Храсници Хусеин Мујановић осуђен на 10 година затвора, показује да правосуђе на нивоу БиХ није хтјело да процесуира овај злочин.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Тужилаштво за ратне злочине и Суд у Србији осудило је првостепено Мујановића за ратне злочине, док је правосуђе на нивоу БиХ овај предмет држало у својим ладицама, не желећи да га процесуира - рекао је Којић Срни.

Он је истакао да је, поред свих потешкоћа у смислу недоступности држављана БиХ, правосуђе Србије показало да има намјеру да се процесуирају злочини који су евидентни и почињени.

- На овај начин је показано да има довољно доказа и да се овај злочин могао процесуирати пред правосуђем на нивоу БиХ - истакао је Којић.

Он је рекао да Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица тражи да сви докази у овом предмету буду узети у обзир и да Тужилаштво БиХ процесуира и остале одговорне за те злочине.

- Ако немају капацитете, нека уступе предмете Тужилаштву за ратне злочине Србије, које је на овом примјеру показало да се овај предмет може процесуирати и да друга одговорна лица треба да добију адекватну казну за злочине које су починили на том подручју и у то вријеме - закључио је Којић.

Одјељење за ратне злочине Вишег суда у Београду осудило је јуче на 10 година затвора некадашњег управника војничког притвора за Србе "Илиџа" у Храсници Хусеина Мујановића због кривичног дјела ратни злочин против Срба и српског цивилног становништва.

Мујановић је осуђен због њиховог притивзаконитог затварања, нечовјечног поступања, издавања наредби и учествовања у наношењу повреда тјелесног интегритета од јула 1992. до октобра 1992. године.