latinica  ћирилица
07/07/2020 |  13:12 ⇒ 13:49 | Аутор: РТРС

Турковићева позвала амбасадорку БиХ у Србији на хитне консултације

Министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић позвала је данас на хитне консултације амбасадорку БиХ у Србији Аиду Смајић, пише Кликс.
Аида Смајић (фото: Opština Maglaj) -
Аида Смајић (фото: Opština Maglaj)

Турковићева је позвала Смајићеву на консултације поводом пресуде којом је бивши командант тзв. Армије БиХ Хусеин Мујановић осуђен на 10 година затвора за ратни злочин почињен над Србима.

Подсјећамо, Турковићева је због ове пресуде послала протестну ноту Србији.

Мујановић је осуђен на 10 година затвора због кривичног дјела ратни злочин против Срба, српских цивила, њиховог притивзаконитог затварања, нечовјечног поступања, издавања наредби и учестовања у наношењу повреда тјелесног интегритета од јула 1992. до октобра 1992. године.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Рогић поздравио је пресуду Вишег суда у Београду којом је некадашњи управник војничког притвора "Илиџа" у Храсници осуђен на 10 година затвора, истичући да се тиме потврђује народна пословица да је правда спора, али достижна.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да пресуда Вишег суда у Београду Мујановићу, показује да правосуђе на нивоу БиХ није хтјело да процесуира овај злочин.