latinica  ћирилица
07/07/2020 |  12:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Филм "Шавови" добио награду на фестивалу у Софији

Филм "Шавови" добио је специјално признање на Међународном филмском фестивалу у Софији, саопштили су данас из Филмског центра Србије.
Филм о несталим бебама "Шавови" (Фото: FCS / PROMO) -
Филм о несталим бебама "Шавови" (Фото: FCS / PROMO)

У оквиру љетног издања фестивала приказано је, на отвореном и онлајн, 111 филмова из 48 земаља.

На церемонији додјеле награда, одржаној 6. јула, саопштено је који су филмови издвојени.

Гран-при је добио бугарско-катарски филм “Сестра“, док је награда за Најбољи балкански филм припала турско-њемачко-холандско-грчкој копродукцији “Три сестре“.

У овој другој, балканској селекцији “Шавови“ добили су поменуто специјално признање, преноси Танјуг.

Од своје премијере на Берлинском филмском фестивалу, “Шавови“ су имали веома успјешан фестивалски живот поставши један од најнаграђенијих српских филмова у 21. вијеку.

Овај српски филм настао је и уз подршку Филмског центра Србије, као копродукција наше земље са Словенијом, Хрватском и Босном и Херцеговином, а на Берлинском филмском фестивалу је приказан у званичном програму “Панорама“ и освојио двије награде - Награду за најбољи европски филм у тој програмској цјелини и Другу награду публике.

На ФЕСТ-у је награђена Снежана Богдановић за улогу Ане у овом филму, док је филм као цјелина понио и награду жирија ФИПРЕСЦИ и награду Небојша Ђукелић.

Филм је потом наставио запажен и успјешан фестивалски поход по Србији, региону и читавом свијету, а био је и дио редовног биоскопског репертоара у Србији.

“Шавови“, прича са елементима трилера и мелодраме, бави се темом новорођених беба несталих из болница у Београду које су годинама, а по свједочењима стотина родитеља проглашаване умрлим а заправо продаване на усвајање.

Сценарио за филм инспирисан је свједочењем једне од мајки, кројачице из Београда, која вјерује да јој је дијете отето прије више од 20 година.

Ова мајка је провела године по судовима и општинама покушавајући да докаже своју сумњу и вјерује да је послије двадесет година потраге и борбе успјела да пронађе свог несталог сина, младића од 20 година који живи са својом новом породицом у околини Београда.