latinica  ћирилица
07/07/2020 |  11:46 ⇒ 12:18 | Аутор: СРНА

Представнички дом: На дневном реду Приједлог закона о буџету

У Сарајеву је почела сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на чијем дневном реду је Приједлог закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за ову годину у износу од 996.000.000 КМ.
Сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

Посланици ће прво расправљати, а потом се и изјаснити о хитности поступка.

Предсједништво БиХ усвојило је 26. јуна Приједлог закона о буџету институција и међународних обавеза БиХ за 2020. годину од 996.000.000 КМ и упутило га Парламентарној скупштини БиХ на усвајање.

Пред посланицима ће се наћи и Приједлог закона о избору судија Уставног суда БиХ које је претходно бирао предсједник Европског суда за људска права.

Посланици ће расправљати и о негативном мишљењу Уставноправне комисије овог дома на овај законски приједлог.

У Приједлогу закона, који би посланици требали да разматрају у првом читању, наведено је да БиХ избором искључиво држављана БиХ треба да обезбиједи властити суверенитет, који је ограничен досадашњим начином избора троје страних држављана за судије Уставног суда.

Предлагачи закона су предсједавајући овог дома Небојша Радмановић /СНСД/, Сњежана Новаковић Бурсаћ /СНСД/, Ненад Стевандић /Уједињена Српска/, Ненад Нешић /ДНС/, Јаков Галић /Српски клуб/, Обрен Петровић /СНСД/, Драган Богданић /СНСД/, Сања Вулић /СНСД/, Љубица Миљановић /СНСД/, Борјана Кришто /ХДЗ БиХ/, Никола Ловриновић /ХДЗ БиХ/, Мијо Матановић ХДЗ БиХ/, Предраг Кожул /ХДЗ БиХ/ и Даријана Филиповић /ХДЗ/ БиХ.

На дневном реду сједнице је и Приједлог закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, чији су предлагачи посланици Наше странке Мирјана Маринковић Лепић и Предраг Којовић.

Предлагачи траже да се у другом читању, по скраћеном поступку из Закона о платама и накнадама брише одредба којом је, између осталог, утврђена и накнада за вријеме продуженог радно-правног статуса изабраних лица и именованих званичника.

Као разлог за измјене и допуне Закона о платама и накнадама запосленим у институцијама БиХ предлагачи наводе вишеструко већа примања посланика и делегата у парламенту БиХ у односу на примања грађана.

За спровођење овог Закона, наводе предлагачи, нису потребна додатна финансијска средства, те да ће бити направљене знатне уштеде.

Они наводе да је износ средстава на име паушала посланицима и делегатима 40.671 КМ нето, што за мандатни период од четири године износи 1.952.245 КМ.

Пред посланицима ће се наћи мишљење Савјета министара, који подржава уштеде које би биле постигнуте овим законским рјешењем, али уз скретање пажње на одредбу у Уставу БиХ којом је прописано да накнада за лица која обављају функције у институцијама БиХ не може бити умањена за вријеме трајања мандата.

Уз Приједлог су достављена и мишљења надлежних комисија, о којима ће се посланици изјашњавати.

Дневним редом је предвиђено и разматрање Приједлога закона о допуни Закона о акцизама у БиХ, у првом читању.

Овим законским рјешењем предвиђено је да се пет одсто укупног износа прикупљеног по основу акцизе на дуванске прерађевине усмјери намјенски према Фонду солидарности Републике Српске, Федерације БиХ и надлежној институцији у Брчко дистрикту.

Посланици би требало да расправљају и о два приједлога закона о измјенама Изборног закона БиХ.

Захтјев за разматрање једног приједлога поднијели су посланици Никола Ловриновић, Предраг Кожул, Борјана Кришто, Даријан Филиповић, Мијо Матановић, Адил Османовић, Сафет Софтић, Алма Чоло, Шемсудин Дедић, Халид Гењац, Нермин Мандра, Шемсудин Мехмедовић, Един Мушић и Денис Звиздић, док су други захтјев поднијели Џенан Ђонлагић, Златан Бегић, Влатко Главаш и Енвер Биједић.

Пред посланицима је и Мишљење Уставноправне комисије, која није прихватила принципе Приједлога посланика ДФ-а.

На дневном реду сједнице је, у другом читању и Приједлог закона о измјени и допунама Кривичног закона БиХ, чији су предлагачи посланици Саша Магазиновић, Јасмин Емрић и Шемсудин Мехмедовић.

На дневном реду је и извјештај комисије Колегијума који није постигао сагласност о Захтјеву посланика Мирка Шаровића, Драгана Мектића, Мире Пекић, Бранислава Бореновића, Предрага Којовића, Аиде Баручије, Мирјане Маринковић Лепић, Дамира Арнаута, Нермина Никшића, Саше Магазиновића, Наде Младине и Зукана Хелеза за иницирање гласања о реконструкцији Савјета министара, којим су тражили смјену замјеника министра цивилних послова у Савјету министара Синише Илића.

Предлагачи наводе да је Илић, у вријеме ванредног стања у Републици Српској, због епидемије вируса корона, организовао окупљање у породичној кући поводом прославе Васкрса.

Посланици би требало да разматрају и још неколико извјештаја комисија о постизању сагласности, као и извјештаје о раду појединих институција БиХ.

На дневном реду сједнице је информација о стању јавне задужености БиХ на дан 31. децембар прошле године, те иницијатива посланика Предрага Којовића, Аиде Баручије, Мирјане Маринковић Лепић и Дамира Арнаута којом од Савјета министара траже да најкасније у року од 15 дана у парламентарну процедуру достави измјене и допуне Закона о јавним набавкама.

Након Колегијума овог дома у дневни ред сједнице је, између осталог, уврштена и иницијатива посланика Наше странке Дамира Арнаута којом задужује Савјет министара да у року од 60 дана од дана усвајања ове иницијативе усвоји измјене и допуне Правилника о платама, додацима и накнадама особља ДКП-а БиХ на начин да у њему прецизно наведе да у земљи у којој БиХ посједује зграду резиденције, било у свом власништву или на други начин, шеф ДКП-а БиХ нема право на најам стамбеног и гаражног простора.

Посланици би требало да се изјасне и о давању сагласности за ратификацију неколико споразума.