X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
07/07/2020 |  08:19 | Извор: ТАНЈУГ

Научници се обраћају СЗО: Вирус корона се преноси ваздухом

Уколико је тачно да се вирус корона преноси ваздухом, то ће значајно утицати на мјере за његово обуздавање, пише "Њујорк тајмс".
Вирус корона (Фото: picture-alliance/dpa/C.Soeder) -
Вирус корона (Фото: picture-alliance/dpa/C.Soeder)

Лист наводи да би нове мјере подразумијевале ношење маски у затвореном простору, чак и ако се поштују мјере физичког дистанцирања.

"Њујорк тајмс" је објавио јуче да ће група од 239 научника из 39 земаља објавити ове недјеље у научном часопису отворено писмо Свјетској здравственој организацији како би та агенција УН ревидирала препоруке о томе како избјећи инфекцију корона вирусом.

Научници тврде да се вирус корона преноси ваздухом, што значи да честице тог вируса могу да лебде у ваздуху у затвореним просторима и да људи могу да се заразе када их удахну, преноси ВОА њуз.

Став СЗО је да се вирус шири првенствено од особе до особе кроз мале капљице из носа или уста, које се избацују када особа са ковид-19 кашље, кине или говори.

Уколко се вирус преноси ваздухом, наводи "Њујорк тајмс", посљедице по његово обуздавање биће значајне.

Како се објашњава, нове превентивне мјере укључивале би ношење маски у затвореном простору, чак и ако се поштују мјере социјалног дистанцирања и обавезне маске Н96 за здравствене раднике који брину о зараженим пацијентима "да би се исфилтрирале чак и најмање респираторне капљице" .

Поред тога, наводи "Њујорк тајмс", вентилациони системи би морали да се промијене како би се смањила циркулација ваздуха.

Тај лист наводи и да се, након прегледа интерних мејлова СЗО и интервјуа са 20 научника, међу којима су и консултанти СЗО, стиче слика о агенцији као некоме ко "упркос добрим намјерима, не иде у корак са науком".

"Њујорк тајмс" наводи да недавни пораст у броју жртава вируса корона, након поновног отварања предузећа и канцеларија, "све више потврђује оно што многи научници говоре већ мјесецима: Вирус се задржава у ваздуху у затвореном простору, инфицирајући оне у близини".